Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Alle bewoners én personeel woonzorgcentra worden komende weken getest

Het is de bedoeling dat alle bewoners én het personeel van de woonzorgcentra de komende weken worden getest. Dat bevestigt Karine Moykens, de voorzitter van de taskforce zorg. "Maandag krijgen we 2.000 testen van minister Philippe De Backer. Daar zullen er elke dag bijkomen, in een licht stijgend aantal", zegt ze in "Het Journaal". "Wij zullen die niet enkel inzetten in de woonzorgcentra, maar ook in de sector personen met een handicap, de psychiatrische verzorgingstehuizen en de revalidatiecentra." 

Iedereen testen wordt wel een werk van lange adem. "We zijn nu in het kaart aan het brengen hoeveel testen we exact nodig zullen hebben."

De afgelopen dagen werd er in 85 woonzorgcentra al getest: 55 centra waar er al besmettingen waren en 30 willekeurige. Uit een belronde van VRT NWS blijkt dat sommige centra al resultaten hebben, maar het zal tot woensdag duren eer er zicht is op het totale plaatje. In totaal zijn er ruim 800 woonzorgcentra.

Videospeler inladen...

Lees hier meer:

Meer dan 200 wagens gecontroleerd, politie geeft 22 bestuurders pv

Vandaag werden tijdens een controleactie 283 voertuigen gecontroleerd. 22 personen kregen een proces-verbaal voor het niet-respecteren van de Corona-maatregelen. 20 personen kwamen er deze keer met een waarschuwing vanaf.

Buitenlandse Zaken: "Alle Belgen uit Tunesië teruggehaald"

Een honderdtal Belgen zijn, samen met een tiental andere Europeanen, vanuit Tunesië richting Brussel vertrokken. "Dankzij deze vlucht zijn alle landgenoten die naar België wilden terugkeren maar de repatriëringsvluchten van 20 maart niet haalden, nu terug in ons land", zegt minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin.

Ook vanuit Kinshasa (Congo) is een militaire vlucht met een 200-tal landgenoten onderweg naar ons land. Er wordt momenteel ook gewerkt aan een repatriëringsvlucht vanuit Bogota (Colombia) en Santo Domingo (Dominicaanse Republiek).

Hoeveel Belgen zich op dit moment nog in het buitenland bevinden en omwille van de coronapandemie naar huis willen terugkeren, is niet bekend. 

Vechtpartijen bij rush op voedsel in Kenia en Turkije

Hamsteren, dat hebben we ook bij ons gezien enkele weken geleden. In Kenia en Turkije is het helemaal uit de hand gelopen. Daar kwam het tot vechtpartijen tussen mensen die probeerden om voedsel te bemachtigen. 

Videospeler inladen...

Mooi weer en dus veel volk op straat, viroloog Van Ranst: "Als niet iedereen zijn best doet, zal curve weer naar boven gaan"

Op sommige plekken in het land was het vandaag druk. Niet iedereen hield zich ook aan de maatregelen. "Ik begrijp dat mensen de maatregelen niet leuk vinden, maar we moeten ze volhouden", zegt viroloog Marc Van Ranst. "We zien het aantal ziekenhuisopnames lichtjes naar beneden gaan, maar de curve is zeer fragiel. Als niet iedereen zijn best doet nu, gaat het aantal besmettingen zo weer de hoogte in."

Woensdag komt de Nationale Veiligheidsraad samen om te kijken of de maatregelen ook na de paasvakantie zullen worden behouden. Alles wijst erop dat dat het geval zal zijn. Ook de scholen zullen wellicht niet opengaan. "De politiek moet beslissen, maar als je het aan de virologen vraagt, dan is het duidelijk: het is nu te vroeg om die weer open te doen."

Viroloog Van Ranst: "Woonzorgcentra zijn zoals een schip: eens virus binnen is, kan je het moeilijk controleren"

Bij de slachtoffers van het coronavirus valt vooral het hoge aantal rusthuisbewoners op. En toch zijn er de afgelopen weken geen echte fouten gemaakt, vindt viroloog Marc Van Ranst. "De afgelopen jaren is er wel te weinig geïnvesteerd in de sector. Nu heeft het personeel beschermingsmateriaal, maar dat was in het begin niet het geval. Zij komen binnen en buiten en kunnen zo het virus dus binnenbrengen. Een woonzorgcentrum is zoals een schip: daar zitten veel mensen bij elkaar. Eens het virus binnen is, kan je het moeilijk controleren."

Videospeler inladen...

Verenigde Staten is nu zwaarst getroffen door corona: 19.600 doden

Er zijn ondertussen 19.600 mensen overleden aan het coronavirus in de Verenigde Staten. Daarmee is het het zwaarst getroffen land, op basis van het aantal doden. Tot vandaag was dat Italië met 19.468 doden.