AFP or licensors

Moskouse ziekenhuizen bereiken limiet: "In Moskou is zorg goed, maar in de rest van het land grote problemen mogelijk"

In de Russische hoofdstad Moskou botsen de ziekenhuizen bijna op hun limieten. Het aantal patiënten met corona is de laatste week fors gestegen, en burgemeester Sergei Sobjanin heeft gezegd dat de stad nog maar aan het begin van de epidemie staat. "In Moskou is de gezondheidszorg wel goed, maar als de situatie erger wordt, kunnen de andere regio's van Rusland wel in de problemen komen", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp.

Op het eerste zicht valt de situatie in Rusland nog wel mee. Op een bevolking van 145 miljoen mensen zijn er nu bijna 13.600 besmettingen. 106 mensen zijn gestorven. Bij die cijfers moet je wel rekening houden dat in Rusland op een andere manier geteld wordt. Iedereen die sterft aan iets anders dan corona, wordt niet bij de cijfers gerekend. Ook als die persoon het virus had. Het werkelijke aantal doden ligt dus waarschijnlijk hoger.

Toch is het aantal sterfgevallen in Rusland nog niet dramatisch, zegt correspondent Geert Groot Koerkamp in Moskou. "Rusland heeft een grens van 4.000 km met China, die is in januari al gesloten. De meeste gevallen zijn geïmporteerd uit Europa. De cijfers zijn dus wel relatief betrouwbaar."

Het Rode Plein, in het hart van Moskou, helemaal verlaten. (6 april 2020)
AFP or licensors

Maar in de hoofdstad Moskou gaan er nu toch alarmbellen af. Het aantal gehospitaliseerde patiënten is de laatste week sterk toegenomen, van 500 naar meer dan 1.000 nieuwe opnames per dag. De capaciteit van de ziekenhuizen zit bijna aan zijn maximum. "Een van de hoofdartsen zei onlangs dat er nog duizenden beademingstoestellen zijn, maar aan het tempo dat het nu doorgaat, kunnen er wel tekorten komen", aldus Groot Koerkamp.

Wat met de rest van Rusland?

In Moskou zijn al 25 ziekenhuizen volledig omgebouwd tot coronaziekenhuizen. Burgemeester Sergei Sobjanin kondigde aan dat er nog eens 25 ziekenhuizen zo'n transformatie zullen krijgen. De meeste besmettingen met corona worden ook geregistreerd in Moskou, de hoofdstad van 12,5 miljoen inwoners. Maar het grootste probleem zit waarschijnlijk toch niet daar.

"In Moskou is de gezondheidszorg van hoge kwaliteit, maar in de rest van het land is dat heel wat minder. Bij een grotere epidemie dan nu zouden daar grote problemen kunnen komen", zegt Groot Koerkamp. "In de laatste 20 jaar is het aantal ziekenhuizen in het hele land gehalveerd. Daardoor is natuurlijk de opnamecapaciteit sterk teruggelopen."

Er wordt ook gevreesd voor een tekort aan personeel in de ziekenhuizen. "Daarom zijn tienduizenden laatstejaarstudenten geneeskunde al opgeroepen om misschien te komen helpen", zegt Groot Koerkamp.

Strengere maatregelen

Ondertussen is het leven in Moskou veel rustiger geworden. Cafés en restaurants zijn net als bij ons gesloten. Ook musea en bibliotheken, winkelcentra, alles is dicht. "Er zou zo'n 80 procent minder verkeer en minder mensen in de metro zijn", vertelt Groot Koerkamp. Een echte ommezwaai voor de anders bruisende metropool.

Ook de drukke metro in Moskou is nu helemaal leeg. (4 april 2020)
AFP or licensors

Vanaf maandag worden er in Moskou ook strengere maatregelen van kracht. Er zal een systeem van toelatingen worden ingevoerd om je te verplaatsen. In de eerste plaats zal je een toelating nodig hebben voor woon-werkverkeer.

Daarna zal je ook voor andere verplaatsingen moeten bewijzen dat die noodzakelijk zijn. Om naar de winkel te gaan, maar ook om je te verplaatsen in je eigen wijk zal je een bewijs nodig hebben. Wanneer die tweede fase van start gaat, is nog niet duidelijk.

Beluister hier het volledige gesprek met Geert Groot Koerkamp uit "De Ochtend" op Radio 1:

AFP or licensors

Meest gelezen