Videospeler inladen...

Viroloog Van Ranst waarschuwt: "Als nu niet iedereen zijn best doet, zal curve weer hoogte ingaan"

Iedereen moet zijn best blijven doen om de coronamaatregelen na te leven. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst, nu het vandaag op sommige plekken wat drukker was. "De curve gaat nu net naar beneden, maar kan zo weer de hoogte ingaan."

Hoewel het aantal coronadoden blijft oplopen, zijn er ook positieve signalen in de dagelijkse cijfers. Zo begint het aantal ziekenhuisopnames lichtjes naar beneden te gaan. “Mogelijk hebben we de piek van de epidemie stilletjes achter ons gelaten”, zei viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie vanochtend. 

Bekijk hieronder de meest recente cijfers en lees daaronder verder:

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Maar dat wil niet zeggen dat we er zijn, zo benadrukken experts. “De curve is nu net naar beneden aan het gaan en is zeer fragiel", zegt viroloog Van Ranst in "Het Journaal". "Als nu niet iedereen zijn best doet, zal die weer de hoogte ingaan. Ik begrijp de lockdown-moeheid. Niemand vindt dit leuk, maar de maatregelen moeten echt nog steeds worden opgevolgd.”

Wat zijn de maatregelen weer precies? We lijsten het in dit artikel op. In dit artikel geven we ook het antwoord op uw vragen over de maatregelen. 

Woensdag zit de Nationale Veiligheidsraad weer samen om te beslissen of de maatregelen na de paasvakantie kunnen worden afgezwakt, al is die kans volgens experts klein. Ook de scholen zullen volgens Van Ranst niet opengaan. “Dat is uiteraard een politieke beslissing, maar de virologen zijn duidelijk: we zitten nog té dicht bij de piek om de scholen weer open te laten gaan.”

Bekijk hieronder een fragment uit het gesprek met Van Ranst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen