Videospeler inladen...

Twintigtal bedrijven op bevel gesloten omdat ze zich niet aan de coronamaatregelen houden 

Inspecteurs die toezien op welzijn op het werk klopten de voorbije weken aan bij ruim 400 bedrijven. Bij zo'n 340 daarvan stelden ze vast dat de regels die de verspreiding van corona moeten tegengaan, niet in orde waren. Een twintigtal bedrijven moest de deuren sluiten omdat de situatie er te ernstig was. Maar volgens minister van Werk en Economie Nathalie Muylle (CD&V) leven de meeste bedrijven de maatregelen wel na.

"De inspecteurs zijn langs geweest bij ruim 400 bedrijven in totaal", zegt minister Muylle. "Bij twee derde van die gecontroleerde bedrijven, gebeurde dat na een klacht". Het zijn dan bijvoorbeeld werknemers of vakbonden die geklaagd hadden dat de regels overtreden werden. 

Maar de minister beschikt ook over een checklist om bedrijven bij wijze van spreken op afstand al te controleren. "Dat hebben we bij ruim 850 bedrijven gedaan", zegt Muylle. "Bij een deel daarvan hebben de inspecteurs een extra controle op de werkvloer zelf uitgevoerd omdat bij de bedrijven op basis van de checklist een vermoeden was dat de regels overtreden zouden zijn."

Die bedrijven worden ook meegerekend in het totale aantal van de ruim 400 gecontroleerde bedrijven en vormen dus het andere één derde deel.

Bij een twintigtal bedrijven was de situatie ernstig en die zijn gesloten

Nathalie Muylle, minister van Werk en Economie

De meeste bedrijven kregen een waarschuwing, maar de inspectie legde ook strenge sanctie op bij een twintigtal bedrijven. Zij moesten de deuren sluiten omdat de situatie er te ernstig was.

"In het verleden werd er ook vaak gewerkt met een proces-verbaal", stelt Muylle, "maar dat blijkt nu niet meer het juiste instrument te zijn." Snelheid van handelen vindt Muylle beter. "Het heeft geen zin om het parket erbij te betrekken en voor maanden weg te zijn."

Onze gezondheid blijft prioritair en dat kan pas echt als mensen op een veilige manier kunnen werken

Kamerlid Evita Willaert (Groen)

Oppositiepartij Groen, dat de cijfers opvroeg, vindt het jammer dat de regels bij verschillende bedrijven toch met de voeten worden getreden. "Voor ons kunnen er pas weer mensen aan de slag als dat in veilige omstandigheden kan gebeuren", zegt Kamerlid Evita Willaert (Groen).

"Op basis van deze cijfers zien we dat er nog heel wat werk aan de winkel is en dat men toch zeer omzichtig zal moeten omspringen om mensen terug op die werkvloer te brengen." Willaert wil eigenlijk dat er meer controles op de werkvloer zelf uitgevoerd kunnen worden.

"Het lijkt ons heel belangrijk dat er naast die checklist, die goed is, ook meer inspecteurs de kans krijgen om voldoende ter plekke te kunnen gaan om vast te stellen of de maatregelen nageleefd worden", vindt Willaert. 

Werkgeversorganisaties: "Meeste bedrijven leven de maatregelen wel goed na"

De werkgeversorganisaties Unizo, Voka en VBO zijn van mening dat de meeste bedrijven de maatregelen goed naleven. Heel wat bedrijven zijn intussen vertrouwd geraakt met de veranderingen die ze hebben moeten doorvoeren om draaiende te kunnen blijven, klinkt het. 

Toch blijven er bij de bedrijven ook nog wel wat vragen. Over de zogenoemde exitstrategie bijvoorbeeld en over welke maatregelen misschien voorlopig toch nog van kracht zullen blijven na de lockdown. 

Herbekijk hier de journaalreportage met het interview met minister Muylle: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen