Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen: "Zonder vaccin contact met ouderen mijden tot eind dit jaar"

"Zonder vaccin moeten we het contact met ouderen vermijden tot het einde van dit jaar, zeker als ze in rusthuizen wonen." Dat zegt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in een interview met de Duitse krant Bild. Viroloog Marc Van Ranst is voorzichtiger. "We zullen niet op een normale manier kunnen omgaan tussen generaties, maar grootouders zo lang niet zien, lijkt me moeilijk in de praktijk."

Wanneer zullen de coronamaatregelen versoepelen? En wat zal het effect daarvan zijn op de pandemie? Wanneer zullen we terug onze familie en vrienden kunnen bezoeken zonder zorgen? Het zijn vragen die we ons de laatste weken vaak stellen. 

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, schrikt niet terug om er gedeeltelijk een antwoord op te geven. In een interview met Bild zegt von der Leyen dat contact met ouderen moet vermeden worden tot zeker het einde van dit jaar. Zeker ouderen die in woonzorgcentra verblijven, omdat ze extra kwetsbaar zijn. "Dat is moeilijk en het isolement weegt zwaar, maar het is een kwestie van leven en dood. We moeten geduldig en gedisciplineerd zijn", aldus von der Leyen.

We moeten geduldig en gedisciplineerd zijn 

Ursula von der Leyen

Maar niet iedereen zal volgens de Commissievoorzitter zo lang in isolement moeten blijven. Anders dan senioren en mensen met een medisch verleden zullen kinderen en jongere mensen wel sneller terug meer vrijheid hebben om zich te verplaatsen, denkt von der Leyen. 

Viroloog Marc Van Ranst wil zo ver niet gaan. "Het is duidelijk dat we niet op een normale manier zullen omgaan tussen verschillende generaties, zolang er geen vaccin is", zegt hij aan VRT NWS. "Alleen staat de timing van dat vaccin niet vast en ook het succes ervan is niet zo gegarandeerd als velen denken. We moeten dus ook kijken naar andere exit-strategieën."

"Het lijkt me wel moeilijk om grootouders zo lang niet te zien. Dat lijkt me heel moeilijk in de praktijk te brengen", zegt Van Ranst. "Zieke kinderen bij grootouders brengen, zullen we wellicht nooit nog doen. Maar als we nu allemaal ons best doen om de maatregelen na te leven, kunnen we voor een exit-strategie gaan, waardoor er meer mogelijk zal zijn dan nu. Misschien is het een optie om grootouders te bezoeken met een mondmasker."

De komende weken komen er ook richtlijnen en aanbevelingen van de Europese Unie voor het versoepelen van quarantainemaatregelen in de lidstaten. Een algemene datum voor zo'n versoepeling wil von der Leyen niet opleggen, omdat de situatie in alle EU-landen verschillend is: "Ik wil geen algemene beslissingen nemen, terwijl de situatie in Milaan helemaal anders is dan die in Münster, en dat er grote verschillen zijn tussen de stedelijke en landelijke gebieden."

Meest gelezen