Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Totaal dodental in de VS staat nu op meer dan 20.000, oorlogswet zorgt voor productie van 39 miljoen mondmaskers 

Met 1.920 nieuwe doden zijn er in de Verenigde Staten de afgelopen dag iets minder mensen overleden aan het coronavirus dan de voorbije dagen. Intussen loopt het dodental er op tot meer dan 20.000, en zijn er al 530.000 besmettingen vastgesteld. Om het virus te bestrijden haalt het Pentagon nu het zwaar geschut boven: voor het eerst maakt het Amerikaanse ministerie van Defensie gebruik van de Defense Production Act, een oorlogswet uit de jaren 50, waarmee het ministerie de productie van noodzakelijke goederen voor de volksgezondheid kan afdwingen bij bedrijven. Binnen de 90 dagen zouden er zo 39 miljoen Amerikaanse mondmaskers afgewerkt moeten zijn.

Er zijn de afgelopen dag 1.920 nieuwe overlijdens aan het coronavirus gemeld in de Verenigde Staten, dat is een iets kleinere stijging dan de dagen voordien. Het is nog koffiedik kijken of de Amerikaanse piek daarmee in zicht komt.

In de Verenigde Staten zijn er volgens de cijfers van de John Hopkins  universiteit nu meer dan 20.000 mensen overleden aan het coronavirus, en New York blijft de zwaarst getroffen staat. Gisteren al klom het aantal overlijdens aan het virus in de Verenigde Staten tot boven het Italiaanse dodentol, geen enkel land ter wereld heeft meer coronadoden te betreuren. Er zijn nu ook al bijna 530.000 vastgestelde besmettingen.

Oude oorlogswet in actie

Het Amerikaanse ministerie van Defensie haalt het zwaar geschut boven in de strijd tegen het coronavirus. Het Pentagon doet een beroep op de Defense Production Act, een oorlogswet uit de jaren 50, om de productie van 39 miljoen mondmaskers mogelijk te maken. Daarvoor trekt het Pentagon 133 miljoen dollar uit, zodat de mondmaskers binnen de 90 dagen afgewerkt zijn. De mondmaskers van het type N95 zijn nodig om bescherming te bieden aan zorgmedewerkers. Door de uitbraak van Covid-19 is er, ook in de Verenigde Staten, een nijpend tekort aan beschermend materiaal.

Het Pentagon in Arlington, Virginia, het vijfhoekige hoofdkwartier van de Amerikaanse strijdkrachten.

De Defense Production Act kan de productie van noodzakelijke nationale goederen voor de volksgezondheid of de nationale veiligheid afdwingen bij bedrijven. Die is al meerdere keren van onder het stof gehaald om crisissen te bestrijden, maar het is de eerste keer dat het Pentagon er een beroep op doet. Het Pentagon wil binnen een paar dagen de opdrachten aan betrokken bedrijven kunnen geven, maar het is nog niet bekend welke dat zijn.

Eerder tijdens deze coronacrisis had president Donald Trump de oorlogswet ook al van stal gehaald om de productie van beademingstoestellen te versnellen. Hij wil de toeleveranciers van fabrikanten van die toestellen met de wet dwingen om voldoende materiaal aan te leveren. Dat moet bijvoorbeeld het bedrijf Philips helpen bij het maken van beademingsapparaten.

De oorlogswet stamt oorspronkelijk uit de tijd van de Koreaanse Oorlog, een van de eerste conflicten van de Koude Oorlog, een wereldwijde machtsstrijd tussen communisme en kapitalisme. Daarbij viel het communistische Noord-Korea, met de steun van China en de toenmalige Sovjetunie, in 1950 het prowesterse Zuid-Korea binnen, dat de steun van de Verenigde Staten kreeg. 

Meest gelezen