AFP or licensors

IN BEELD: lege kerken en alternatieve vieringen op Pasen, overal ter wereld

De kerken blijven door de coronacrisis niet alleen in België, maar ook in de rest van de wereld vrijwel leeg op Pasen. Zo gaf de paus ook al zijn paasboodschap voor een lege Sint-Pieterskerk. Miljoenen gelovigen kunnen niet samenkomen om de christelijke hoogdag te vieren, terwijl de kerken anders volstromen, en dat levert uitzonderlijke beelden op.

Duitsland

Over heel de wereld filmen kerken de paasviering en stellen die dan virtueel beschikbaar, zodat gelovigen ook "in hun kot" mee kunnen vieren. Zo ook in de Sint-Simon en Judaskerk in Crostwitz, in de Duitse deelstaat Saksen. 

(c) dpa-Zentralbild

Sri Lanka

In Sri Lanka zijn de kerken leeg, ook de Sint Anthonykerk in de hoofdstad Colombo. Vorig jaar op Pasen werd de kerk getroffen door een aanslag, net als 5 andere plekken in Sri Lanka. Die aanslagen eisten toen meer dan 200 levens. Vandaag herdenkt de kerk de slachtoffers dus in stilte.

AFP or licensors

Bulgarije

Wél volk in de Alexander Newskykathedraal in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, maar dan met de nodige social distancing. Enkele gelovigen wonen de paasdienst bij in de kathedraal zelf, want die blijft vandaag nog wel open, tegen de adviezen van de virologen in.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Pakistan

De Pakistaanse dominee Shahid Mehraj leidt een paasmis in de volledig lege Cathedral Church of the Resurrection om de verdere verspreiding van het coronavirus in te perken.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Filipijnen

Priester Mark de Leon loopt door het gangpad aan het begin van een wel heel speciale paasviering. In de lege parochiekerk van de Heilige Rozenkrans, in het Filipijnse Angeles City, zijn foto's van parochianen op de kerkbanken geplakt. Zo zijn ze er toch nog een beetje bij.

AFP

Verenigd Koninkrijk

De dominee van Brenchley bereidt de tafel van de Heer voor op een paasdienst, bij het ochtendgloren op het All Saintskerkhof in Brenchley, Zuidoost-Engeland. In heel het Verenigd Koninkrijk zijn de paasevenementen afgeschaft.

AFP or licensors

Brazilië

En nog eentje van gisteren: de Oekraïense priester Elias Marinhuk werkt al jaren in Curitiba, in de Braziliaanse deelstaat Parana. Daar hebben enkele bewoners de Pools-Oekraanse traditie "Swieconka", de zegening van de paasmanden overgenomen. In zijn kerk kon Marinhuk de gelovigen dit jaar niet verwelkomen, dus zegende hij gisteren al de paasmanden met een "drive through"-systeem, beschermd door een mondmasker en een schild.

AFP or licensors

En ook op andere plekken in de wereld zien de paasvieringen er heel anders uit dit jaar. "Een Pasen zoals we die nog nooit meegemaakt hebben", sloot Martine Tanghe "Het Journaal" vanmiddag af. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal", met beelden van over de hele wereld:

Videospeler inladen...

Meest gelezen