Liveblog - West-Vlaamse gouverneur: "Begrijp niet dat mensen nog samenkomen in tuin, barbecue met 30 personen ontruimd"

De politie krijgt opnieuw meer meldingen van mensen die zich niet aan de coronamaatregelen houden. Volgens de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé worden de regels goed opgevolgd op publieke plaatsen. De problemen zijn vooral bij mensen die samen in tuinen gaan zitten. Viroloog Marc Van Ranst waarschuwt. "Als we ons niet aan de regels houden, kan de lockdown worden verstrengd." Volg alles via onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u eerst de cijfers. Daaronder het belangrijkste nieuws dat we steeds bovenaan proberen te houden. Lees daaronder de laatste updates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"Music for hope": tenor Andrea Bocelli geeft paasconcert uit lege Dom in Milaan

De Italiaanse tenor Andrea Bocelli heeft een opvallend concert gegeven. In de Dom van Milaan gaf hij – zonder publiek – een paasconcert dat live te volgen was via het internet. Bocelli werd gevraagd door de burgemeester van Milaan, een stad die zwaar getroffen is door het coronavirus. Op een bepaald moment stapte hij ook naar buiten, waar hij alleen op het plein stond om zijn nummers te zingen.

West-Vlaamse gouverneur: "Op publieke plaatsen houden mensen zich aan maatregelen, vooral klachten over mensen samen in tuin"

Uit een rondvraag van West-Vlaamse politiekorpsen blijkt dat mensen zich op publieke plekken goed aan de coronamaatregelen houden, maar dat er vooral problemen zijn bij mensen die samen in tuinen kruipen. Dat zegt de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé in "Het Journaal". "Een uur geleden hebben we nog een barbecue met dertig personen ontruimd. Dat begrijp ik niet, na alle sensibilisering van de afgelopen tijd. Een kleine minderheid houdt zich niet aan de regels en gaan er misschien voor zorgen dat we voor een langere periode in lockdown zitten." Het afgelopen weekend zijn er in West-Vlaanderen ruim 350 pv's opgesteld. 

Videospeler inladen...

Minister De Crem: "Laatste dagen moet politie vaker optreden"

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem zegt dat de politie de laatste dagen meer moet optreden tegen mensen die de coronamaatregelen niet respecteren. "Heel veel mensen passen de maatregelen toe, sommigen doen dat niet. De politiediensten kijken toe op de naleving en treden op bij overtreding."

Meer overlijdens in ons land dan in Nederland, maar klopt dat wel?

In ons land zijn er tot nog toe 3.600 doden aan het coronavirus geteld. Dat is een stuk meer dan in andere landen, zoals in Nederland. "Maar elk land telt anders", zegt wetenschapsjournalist Koen Wauters in "Het Journaal". "In Nederland kijken ze enkel naar bevestigde coronapatiënten die sterven. In ons land tellen ze ook de vermoedelijke gevallen mee."

Als we in ons land enkel naar de bevestigde gevallen kijken, dan staat de teller op 1.954. Een stuk minder dan de 2.737 in Nederland. Alleen zijn ze wel met meer in Nederland. Als je het bekijkt per miljoen inwoners dan zijn er in ons land 170 doden per miljoen inwoners, in Nederland 158. "Maar de epidemie is nog volop bezig, in ons land én in Nederland en dus is het moeilijk om te vergelijken. Het is ook geen wedstrijd."

Videospeler inladen...

Laagste aantal doden in Italië in meer dan drie weken

Ook op deze paasdag zijn er nieuwe cijfers uit Italië. Er zijn 4.092 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat is beduidend minder dan gisteren, toen er nog bijna 4.700 nieuwe coronagevallen bij kwamen. Er zijn vandaag 431 nieuwe doden geteld. Dat is het laagste cijfer in drie weken.

Italië is nog altijd het derde meest getroffen land in de wereld, na de Verenigde Staten en Spanje.

Ook Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB merkt meer verplaatsingen op

De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB merkt op dat meer mensen het openbaar vervoer gebruiken voor niet-essentiële verplaatsingen. Daarom komen er extra controles. De MIVB gaat ook de dienstregeling aanpassen, zodat mensen die genoodzaakt zijn om het openbaar vervoer te gebruiken, dat ook op een veilige manier kunnen doen door voldoende afstand te houden.

Vorige week raakte al bekend dat de vervoersmaatschappij rode stickers op zitplaatsen aanbracht om reizigers aan te zetten 1,5 meter afstand te houden.

Ook pechverhelping Touring merkt dat er meer auto's op de weg zijn

Ook pechverhelpingsdienst Touring merkt aan het aantal interventies dat er de afgelopen dagen meer auto's op de baan zijn. "De laatste weken (sinds de coronamaatregelen, red.) hadden we tot 40 procent minder interventies. De laatste vier tot vijf dagen zien we opnieuw een kleine stijging", zegt woordvoerder Danny Smagghe. "Dat komt omdat er meer mensen op de baan zijn, wellicht ook soms voor niet-essentiële verplaatsingen."

Correspondent: "Wie vanuit Wuhan naar Peking wil, moet coronatest ondergaan. En dan weer in lockdown"

CD&V-voorzitter Coens trekt tien lessen voor de toekomst uit coronacrisis

CD&V-voorzitter Joachim Coens droomt van een "nieuw economisch model" na de coronacrisis. Hij vindt ook dat de overheid moet durven vertrouwen op de verantwoordelijkheid van de bevolking in plaats van "draconische" systemen van sociale controle in te voeren. Dat zijn twee van de tien lessen voor de toekomst die Coens trekt uit de lopende gezondheidscrisis. In een lange tekst op Facebook nodigt de CD&V-voorzitter anderen uit om mee te denken over "hoe we lessen uit deze crisis kunnen omzetten in beleidsacties".

De hele tekst is te lezen op zijn Facebookpagina

Ouderen een heel jaar niet meer bezoeken? Viroloog Van Ranst: "Dat wordt heel moeilijk in de praktijk"

Ouderen niet meer bezoeken tot wanneer er een vaccin is tegen het coronavirus, wordt heel moeilijk in de praktijk. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst als reactie op Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, die dat had gesuggereerd in een interview. "Het is duidelijk dat we niet op een normale manier zullen omgaan tussen verschillende generaties, zolang er geen vaccin is", zegt Van Ranst aan VRT NWS. "Alleen staat de timing van dat vaccin niet vast en ook het succes ervan is niet zo gegarandeerd als velen denken. We moeten dus ook kijken naar andere exit-strategieën."

"Het lijkt me wel moeilijk om grootouders zo lang niet te zien. Dat lijkt me heel moeilijk in de praktijk te brengen", zegt Van Ranst. "Zieke kinderen bij grootouders brengen, zullen we wellicht nooit nog doen. Maar als we nu allemaal ons best doen om de maatregelen na te leven, kunnen we voor een exit-strategie gaan, waardoor er meer mogelijk zal zijn dan nu. Misschien is het een optie om grootouders te bezoeken met een mondmasker."

Minister De Backer: "Drie tot vier weken eer iedereen in woonzorgcentra getest is"

Het zal drie tot vier weken duren voor iedereen in de woonzorgcentra getest zal zijn. Dat heeft bevoegd minister Philippe De Backer (Open VLD) gezegd in het RTL-TVi-programma "C'est pas tous les jours dimanche". "We gaan alle beschikbare capaciteit inzetten, maar de schaal van de operatie is enorm", aldus De Backer.

Minister De Backer verwacht de komende dagen de resultaten van de eerste reeks testen. Gisteren liet de Open VLD-minister verstaan dat er al bijna 20.000 testen zijn verdeeld en dat de helft van de stalen intussen zijn opgehaald. Vandaag wordt samen met de regio's bekeken hoe de operatie verder moet verlopen.

BEKIJK: Verpleegkundige Leen van AZ Groeninge springt bij in woonzorgcentrum

Er is beloofd dat de ziekenhuizen ervaren verpleegkundigen gaan sturen naar de woonzorgcentra. Hier en daar gebeurt dat al: zo springt Leen van AZ Groeningen bij in woonzorgcentrum De Ruyschaert.

Videospeler inladen...

Bekijk: Niet in de kerk, maar wel in de tuin: deze familie laat de paasviering niet zomaar passeren

Deze familie uit Roeselare hield vanochtend een bezinningsmoment in de tuin.

Videospeler inladen...

Bekijk: De Gezinsbond ruilt paaseierenraap in voor een virtueel paasspel

De familie Guns uit Olsene heeft vanmorgen deelgenomen aan een virtueel paasspel van de Gezinsbond. Via de smartphone krijgen de gezinnen opdrachten. Van het resultaat moeten ze dan een foto doorsturen naar jury.  Elk gezin neemt het op tegen 14 andere gezinnen. De Gezinsbond bedacht dit spel ter vervanging van hun traditionele paaseierenraap. Meedoen kan vandaag en ook morgen nog.

Videospeler inladen...

Britse premier Boris Johnson heeft het ziekenhuis verlaten: "Laat ons allemaal de maatregelen volgen"

De Britse premier Boris Johnson heeft het ziekenhuis verlaten. Johnson werd een week geleden opgenomen in het ziekenhuis. Eerder had hij al positief getest op corona, maar omdat de symptomen bleven aanhouden moest hij voor enkele routinetests naar het ziekenhuis. Eenmaal in het ziekenhuis, verslechterde zijn toestand plots, waardoor hij werd opgenomen op intensieve zorg. Nu is hij dus aan de beterhand, al zal hij het nog enige tijd rustig aan moeten doen.

Kort na het verlaten van het ziekenhuis, postte Johnson een videoboodschap op Twitter. Bekijk die hieronder:

Ondertussen zijn al meer dan 10.000 mensen gestorven aan het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk. Het gaat enkel om mensen die in ziekenhuizen sterven. Overlijdens thuis of in een woonzorgcentrum worden niet meegeteld.

Aantal doden in Nederland stijgt met 94 naar 2.737

Het aantal mensen dat in Nederland overleden is aan COVID-19, is gestegen naar 2.737*. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 94 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen. De Nederlandse gezondheidsdienst heeft ook 196 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen doorgekregen, veertien meer dan zaterdag. Sinds het begin van de uitbraak zijn 8.582 mensen opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen.

*De Nederlandse cijfers bevatten enkel het aantal bevestigde overlijdens door het coronavirus. Mensen die aan COVID-19 overlijden zonder dat ze positief hebben getest, ontbreken dus in de statistieken.

Heel het weekend binnenblijven in Servië en Noord-Macedonië

In Servië en Noord-Macedonië zijn de coronamaatregelen deze week nog strenger geworden. In Servië mag je vanaf vrijdagavond om 17 uur niet meer op straat komen tot maandag om 5 uur ’s ochtends. In Noord-Macedonië zijn de maatregelen gelijkaardig: van 16 uur ’s avonds op vrijdag, tot 5 uur ’s ochtends op maandag mag niemand zijn huis verlaten.

De enige uitzonderingen zijn medische noodgevallen. Ook mogen baasjes twee keer per dag met hun huisdier gaan wandelen.

Drie weken geleden werd er in Servië een avondklok in gevoerd. Die werd geleidelijk aan verstrengd. In de week mag je nu ook niet naar buiten tussen 17 uur ’s avond en 5 uur ’s morgens. Mensen boven de 65 zijn verplicht om altijd binnen te blijven.

In andere landen in de Balkan is er ook een avondklok ingesteld, maar geen enkele is zo streng als die in Servië en Noord-Macedonië nu.

Het is normaal dat mensen de maatregelen moe worden. Maar we moeten er ons van bewust zijn dat het virus nog circuleert. Als we nu lakser worden, zien we het effect binnen twee weken
Viroloog Steven Van Gucht bij VTM Nieuws

Viroloog Marc Van Ranst: "Iedereen moet begrijpen hoe fragiel de situatie momenteel is"

Koor maakt coronaversie van "La solitudine" van Laura Pausini

Het Zangerscollectief, tien zangers met verschillende professionele achtergronden, moest zijn "Back to the 90's"-optredens in het Zuiderpershuis in Antwerpen op 15 en 16 mei uitstellen. In afwachting van nieuwe data maakte de groep dan maar een coronaclip van "La solitudine" van Laura Pausini, een echte 90's-klassieker.

Trek je regenjasje aan en smul straks mee van Parijs-Roubaix editie 2002

Neen, ook Parijs-Roubaix zit er dit voorjaar niet in. Maar als troost biedt Sporza u wel de koers van 2002 aan. Herbeleef vanaf 14.30u op Eén en deze pagina hoe Johan Museeuw en Tom Boonen het spektakel verzorgden in een kletsnatte Hel.

Volg straks fase per fase mee:

Dagvaardingen voor jongeren die drinken in oud fabrieksgebouw in Oudenaarde

In Oudenaarde zijn vijf jongeren betrapt die samengekomen waren om te drinken in een oud fabrieksgebouw, en drie van hen werden gedagvaard in snelrecht omdat het niet hun eerste coronacontrole was. Dat meldt het parket Oost-Vlaanderen. In Lokeren werden twee mannen gedagvaard voor een tweede overtreding van de coronamaatregelen.

"In een oud fabrieksgebouw in de Watermolenstraat in Oudenaarde waren vrijdagavond vijf jongeren samengekomen om wat te drinken. Drie van de vijf waren al eerder gecontroleerd inzake de corona-maatregelen", zegt het parket. Het gaat om een meisje van 19 uit Maarkedal, een jongen van 19 uit Oudenaarde en een meisje van 22 uit Oudenaarde. Ze werden gedagvaard in snelrecht voor de correctionele rechtbank van Oudenaarde.

In Lokeren werden zaterdagnamiddag twee mannen uit Verviers gecontroleerd. Ze zaten in een bestelwagen met een derde persoon en stelden dat ze in Lokeren een motor kwamen kopen. De derde persoon kon onvoldoende Nederlands en de twee anderen wilden hem helpen bij de aankoop. "Beide mannen waren al eens gecontroleerd in Verviers toen ze in elkaars gezelschap verkeerden", zegt het parket. Ze werden in snelrecht gedagvaard wegens niet-essentiële verplaatsing voor de zitting van de correctionele rechtbank van Dendermonde.

Schakelzorgcentrum op campus Pellenberg van UZ Leuven volledig klaar en stand-by

Het regionaal schakelzorgcentrum op campus Pellenberg van UZ Leuven is volledig klaargemaakt voor opening en staat stand-by. Een schakelzorgcentrum is een centrum tussen ziekenhuis en thuisverblijf, waar patiënten opgevangen kunnen worden als de druk op de ziekenhuizen toeneemt. 

We zijn klaar en operationeel voorbereid wanneer Vlaanderen ons de vraag stelt om te openen.”
Mohamed Ridouani, burgemeester van Leuven

Wetenschapsjournalist Koen Wauters: "Dalende tendens in ziekenhuizen, maar cijfers zijn wél nog fragiel"

"Het aantal mensen dat opgenomen wordt in de ziekenhuizen, is al een hele week aan het dalen. Interessant, want de ziekenhuisopnames zijn de meest objectieve barometer om te zien hoe het coronavirus zich verspreidt", zegt Koen Wauters, wetenschapsjournalist bij VRT NWS. "Je ziet op de grafiek over de ziekenhuisopnamens dat het schommelt, maar er is een dalende tendens. Ook in het aantal mensen dat nu in het ziekenhuis ligt, zie je die daling."

Het aantal mensen dat opgenomen wordt in de ziekenhuizen, is al een hele week aan het dalen. Op intensieve zorg zien we wat we willen zien, een afgeplatte curve. Maar de cijfers zijn nog fragiel.

 

Ook positief zijn de cijfers van de patiënten die op intensieve zorg opgenomen worden. "Daar zien we wat we willen zien, een afgeplatte curve. Je ziet dat er ook nog veel ruimte is tot de totale capaciteit op intensieve zorg. En dat is relevant, want mensen op intensieve zorg verblijven er doorgaans lang."

Wauters wijst erop dat die cijfers nog erg fragiel zijn, wat ook virologen en epidemiologen zeggen. "We moeten ons dus nog wel houden aan de maatregelen." Het aantal overlijdens blijft ook nog altijd hoog.

Meest gelezen