Videospeler inladen...

Meer meldingen over mensen die coronamaatregelen schenden: "Als we niet opletten, gaan we naar lockdown in Wuhan-stijl"

Verschillende politiezones krijgen sinds het begin van het paasweekend steeds meer meldingen binnen van mensen die de coronamaatregelen niet respecteren. Er is meer volk op straat, er wordt druk gewinkeld en mensen geven feestjes thuis. "Als we niet opletten, gaan we naar een lockdown in Wuhan-stijl, waarbij niets meer mag", zegt viroloog Marc Van Ranst. 

"Blijf in uw kot": het lijkt nu al hét motto van 2020. Al wekenlang hoort u die woorden elke dag, maar blijkbaar heeft toch niet iedereen de boodschap helemaal begrepen. Het paasweekend, het mooie weer en de lockdown-moeheid: het is een gevaarlijke cocktail die zich vertaalt in meer mensen op straat en feestjes bij mensen thuis, dat melden enkele politiezones.

James Arthur Photography

Meer oproepen

Dirk Claes is korpschef van de Zuid-Limburgse politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst. Die zone grenst aan Maastricht, en ligt dichtbij Sint-Truiden en Alken, allebei zwaar getroffen door het coronavirus. Claes en zijn korps maken zich zorgen om de toename aan meldingen sinds gisteren: "Er is drukker verkeer dan de voorbije dagen, dus daar zijn ongetwijfeld ook meer niet-essentiële verplaatsingen bij."

Vannacht hadden we nog een interventie, bij een feestje met geluidsoverlast.

Dirk Claes, korpschef politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst

"We krijgen ook meer meldingen van mensen die ongerust zijn na een bezoek aan de supermarkt, omdat er te dicht op elkaar gewinkeld wordt", vertelt Claes. "En dan zijn er nog de feestjes bij mensen thuis, vooral ’s avonds, waar buren zich ongerust over maken. Vannacht hadden we nog een interventie, bij een feestje met geluidsoverlast."

"Wat mij ook verontrust, is dat we lang niet alle meldingen kunnen controleren", gaat hij verder. "Met onze capaciteit is het onmogelijk om op de juiste momenten op de juiste plekken te zijn. Maar we blijven alert en reageren zoveel we kunnen. Gelukkig hebben we momenteel weinig zieken in ons korps."

Bijtende commentaar

Niet alleen moet het korps van Bilzen-Riemst-Hoeselt vaker tussenkomen, de agenten krijgen ook steeds meer te maken met negatieve opmerkingen en bijtende commentaar. "Wij hebben hier ook niet om gevraagd", verzucht Claes. "Mensen vinden dat de politie overdrijft, dat we te streng zijn, dat de overheid dit enkel doet om geld uit de mensen te slaan."

"We vinden het niet leuk om te moeten tussenkomen", gaat hij verder. "Bijna iedereen bij ons heeft kinderen, of mensen waarvoor ze instaan, en hun eigen gezondheid is ook belangrijk. Ze maken zich zorgen."

Wat zijn de maatregelen weer precies? We lijsten het in dit artikel op. In dit artikel geven we ook het antwoord op uw vragen over de maatregelen. 

Pasen of niet, blijf in uw kot

Stralend weer en paasweekend of niet, het is belangrijk dat we allemaal de coronamaatregelen blijven opvolgen. Daarop hamerde viroloog Marc Van Ranst gisterenavond nog eens in "Het Journaal": "Ik begrijp de lockdown-moeheid. Niemand vindt het leuk om binnen te zitten, maar de maatregelen moeten blijven wat ze zijn, en moeten ook gevolgd worden."

De curve die nu naar beneden gaat is fragiel en kan zo terug de hoogte in.

Marc Van Ranst, viroloog KU Leuven

"De curve die net naar beneden gaat, is zo fragiel, dat wanneer niet iedereen zijn best doet, die terug de hoogte ingaat. We hebben burgerzin nodig om dat niet te doen", vertelde Van Ranst. Ook korpschef Claes treedt hem bij: "Neem de maatregelen van de overheid ernstig en stop met te denken dat alles in orde is en dat het beter gaat."

"Er zijn ongelofelijk veel mensen die hun best doen, maar een beperkt aantal mensen kan het voor de hele hoop verpesten", zegt Van Ranst vandaag. "Dit alles gaan we zien in het aantal nieuwe opnames binnen een paar dagen en dat willen we niet. Wanneer we deze maatregelen niet naleven, is de kans groot dat we naar een lockdown in Wuhan-stijl gaan: enkel nog naar buiten voor boodschappen, niet meer sporten en enkel de essentiële sectoren kunnen aan het werk. Als we de curve niet verder naar beneden krijgen, zitten we daar dicht tegen. Dat beseffen veel mensen niet."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen