Videospeler inladen...

Olieproducerende landen gaan minder olie oppompen, en dus zal tanken wellicht weer duurder worden  

De olieproducerende landen zijn overeengekomen om hun productie met bijna 10 miljoen vaten per dag te verminderen. Dat heeft de Koeweitse minister van Olie Khaled al-Fadhel op Twitter aangekondigd. Door het akkoord hopen de landen de prijs weer op te krikken, en dat zal waarschijnlijk gevolgen hebben aan de pomp.

"We kondigen het afronden van een historisch akkoord aan tussen de leden van de OPEC+ om de productie met bijna 10 miljoen vaten per dag te verminderen vanaf 1 mei", aldus al-Fadhel.

Concreet besloten de OPEC-landen, Rusland en andere olieproducerende landen via een videoconferentie om in mei en juni hun productie te beperken tot 9,7 miljoen vaten per dag. Mexico wilde eerst niet instemmen maar ging toch overstag na een compensatieaanbod van de VS.

 De prijzen van ruwe olie zijn de afgelopen twee maanden gehalveerd, omdat de vraag is gedaald door de wereldwijde economische vertraging door de coronapandemie. Ook de prijzenoorlog tussen Rusland en Saudi-Arabië speelde een rol in de prijsdaling. Het akkoord moet de olieprijs weer opkrikken. Tanken aan de pomp zal dus wellicht weer duurder worden. Op de Aziatische beurzen is de prijs van ruwe olie al lichtjes gestegen.

De Russische president Vladimir Poetin heeft over het akkoord getelefoneerd met zijn Amerikaanse collega Donald Trump en met de Saudische koning Salman. Ze reageerden allemaal positief.

"De productiebeperking kan de markten stabiliseren en de duurzaamheid van de wereldeconomie als geheel waarborgen", meent het Kremlin. Trump sprak op Twitter over "een geweldige deal voor iedereen" en dankte zowel Poetin als Salman. Volgens hem redt dit honderdduizenden banen in de VS.

Herbekijk de analyse van onze economie-expert Michaël Van Droogenbroeck in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen