Videospeler inladen...

"Het kon elke kant op gaan": Britse premier Boris Johnson openhartig over coronabesmetting in videoboodschap

Het lijkt erop dat het leven van de Britse premier Boris Johnson begin deze week wel degelijk ernstig in gevaar was als gevolg van zijn infectie door het coronavirus. Dat suggereert hij zelf in een videoboodschap die hij heeft verspreid nadat hij eerder vandaag het ziekenhuis heeft mogen verlaten. De Queen van haar kant, heeft haar volk voor de tweede keer in 1 week toegesproken.

Hoe ernstig was de toestand van Boris Johnson toen hij begin deze week plots op de dienst intensieve zorg moest worden opgenomen nadat hij met het coronavirus besmet was geraakt? Over die vraag is in het Verenigd Koninkrijk al een aardig woordje gedebatteerd, zeker omdat hij eerst nog had verklaard dat zijn symptomen mild waren.

Vandaag heeft de Britse premier het ziekenhuis mogen verlaten en in een videoboodschap die hij nadien heeft verspreid, suggereert hij nu zelf dat zijn leven wel degelijk aan een zijden draadje heeft gehangen.

"Ik wil de ronduit briljante dokters persoonlijk bedanken, mannen en vrouwen onder wie verschillende die om een of andere reden Nick heten, die een paar dagen geleden enkele cruciale beslissingen hebben genomen waarvoor ik de rest van mijn leven dankbaar zal zijn", zegt hij onder meer.

Even later noemt hij 2 verpleegkundigen bij naam, ene Jenny uit Nieuw-Zeeland en ene Luis uit Portugal. "Ik hoop dat ze het niet erg zullen vinden dat ik hen specifiek vermeld. Ze bleven 48 uur lang aan mijn bed staan toen het elke kant kon op gaan. De reden waarom mijn lichaam uiteindelijk genoeg zuurstof begon te krijgen, was omdat ze elke seconde van de nacht bleven waken, nadenken, zorg dragen en ingrepen die ik nodig had uitvoeren."

National Health Service

In de rest van de videoboodschap breekt hij herhaaldelijk een lans voor de National Health Service of NHS, de publieke gezondheidszorg van het Verenigd Koninkrijk. "We boeken vooruitgang in deze nationale strijd omdat de Britse bevolking een menselijk schild heeft gevormd rond de grootste troef van dit land: onze National Health Service", zegt hij onder meer.

"We begrepen en we hebben beslist dat als we onze NHS veilig konden stellen, dat als we konden voorkomen dat onze NHS zou bezwijken, dat we dan niet konden worden verslagen en dat dit land samen de rug zou rechten en deze uitdaging zou overstijgen zoals we ook in het verleden zoveel uitdagingen hebben overstegen."

Tot slot roept Johnson de Britten op om de regels over social distancing of afstand houden na te leven. "Blijf thuis, bescherm onze NHS en red levens."

"Donkere momenten"

Vlak nadat hij het ziekenhuis had mogen verlaten, had Johnson al een eerste mededeling verspreid. Ook daarin had hij woorden van lof voor de artsen en verpleegkundigen die hem hadden verzorgd. "Ik kan hen niet genoeg bedanken, ze hebben mijn leven gered."

Ook Carrie Symonds, de partner van Johnson die zwanger is, is overigens besmet met het coronavirus. Op Twitter suggereert ze eveneens dat het er even niet goed uit zag. "Er waren deze week inderdaad erg donkere momenten", schrijft ze op Twitter.

Licht en duisternis

De Britse koningin Elizabeth II én hoofd van de Angelicaanse kerk heeft op haar beurt ook van zich laten horen, dit voor de tweede maal in nauwelijks een week tijd. Deze keer deed ze dat op Stille Zaterdag, naar aanleiding van Pasen. 

"Vele religies hebben feesten die vieren dat licht duisternis overwint", zei ze in een audioboodschap bij beelden van een (paas)kaars. "Zulke gelegenheden gaan vaak samen met het aansteken van kaarsen. Ze lijken mensen in elke cultuur aan te spreken en mensen van elk geloof of zonder geloof te bevallen."

"Ze worden aangestoken op verjaardagstaarten en om familiejubilea kracht bij te zetten. Wanneer we blij samenkomen rond een bron van licht, verenigt die ons. Terwijl de duisternis invalt op de zaterdag voor Pasen, zouden veel christenen normaal samen kaarsen aansteken. In de kerk zouden lichtjes worden doorgegeven."

"Dit jaar zal Pasen voor velen onder ons anders zijn, maar door niet samen te zijn houden we elkaar veilig. Pasen is niet geannuleerd. We hebben Pasen even hard als altijd nodig. We weten dat het coronavirus ons niet klein zal krijgen. Hoe duister de dood ook kan zijn, zeker voor zij die lijden onder verdriet, licht en leven zijn groter."

Bekijk hieronder een bijhorend verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen