Videospeler inladen...

Paus in paasboodschap voor lege Sint-Pietersbasiliek: "Scheld schulden arme landen kwijt in strijd tegen coronavirus"

Paus Franciscus roept op om de schulden van arme landen te verminderen of zelfs kwijt te schelden in de strijd tegen het coronavirus. Dat doet hij in zijn traditionele boodschap op Pasen. Hij vraagt ook om internationale sancties op te heffen en spoort Europa tot solidariteit aan om de pandemie te bezweren.

Geen toespraak van de paus vanop het balkon voor een volgepakt Sint-Pietersplein in Rome dit jaar, maar een ingetogen plechtigheid binnenin een zo goed als lege Sint-Pietersbasiliek: zo verliep de paastoespraak van Franciscus deze ochtend en dat had uiteraard alles te maken met de coronacrisis die de hele wereld in de ban heeft.

Die crisis stond meteen ook centraal in de boodschap van de leider van de katholieke kerk. "In een wereld bedreigd door een pandemie die onze grote menselijke familie op de proef stelt" schoof hij de gedachte van een "besmetting door hoop" naar voren.

Iran

De paus deed vervolgens enkele concrete voorstellen om de druk op landen wereldwijd te verlichten zodat ze de strijd tegen het coronavirus beter aankunnen. "Hef de internationale sancties op die landen verhinderen hun burgers de nodige steun te geven", zei hij. 

Daarmee leek hij zich tot de VS te richten die weigert de internationale sancties tegen Iran op te heffen hoewel dat land zwaar door het virus is getroffen.

Solidariteit

"Verminder de schulden van arme landen of scheld die zelfs helemaal kwijt", ging hij voort. Hij richtte zich ook tot Europa dat volgens hem de solidariteit moet terugvinden die het continent in eerdere moeilijke periodes tot stand wist te brengen, met name na de Tweede Wereldoorlog.

Voorts sprak de paus zijn wens uit voor een wereldwijd staakt-het-vuren in alle conflicten die momenteel aan de gang zijn. "Dit is niet het moment om wapens te blijven maken en verhandelen of daar enorme bedragen aan uit te geven die nodig zijn om mensen te verzorgen of levens te redden".

Na afloop van zijn toespraak gaf Franciscus zijn traditionele Urbi et orbi of de zegen voor de stad en de wereld.

Bekijk hieronder de volledige paasboodschap van paus Franciscus:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier hoe wereldwijd Pasen is gevierd:

Videospeler inladen...

Meest gelezen