Regering keurt ambitieus vervoersplan NMBS goed: "Maar vandaag moeten we van dag tot dag leven"

De federale regering heeft het nieuwe vervoersplan van de NMBS voor de periode 2020-23 goedgekeurd. Volgens minister van Mobiliteit François Bellot (MR) zijn er "25 bijkomende projecten" en een stijging van het aanbod met 4,7 procent gepland. NMBS-baas Sophie Dutordoir bevestigt de ambities, maar wijst ook op de coronacrisis die wel eens roet in het eten zou kunnen gooien. 

Eind 2019 zette de raad van bestuur van de NMBS al het licht op groen voor het vervoersplan. Dat voorzag in een verhoging van het aanbod met 5 procent. De regering-Wilmès heeft het vervoersplan nu goedgekeurd. Volgens minister van Mobiliteit François Bellot (MR) zal de NMBS de komende jaren "gefaseerd 25 nieuwe, bijkomende projecten uitrollen". Wat die 25 projecten precies allemaal zijn, zegt hij er niet meteen bij.

Ik denk dat we vandaag allemaal van dag tot dag moeten leven en realistisch moeten zijn

Sophie Dutordoir (NMBS)

"Ik denk dat we vandaag allemaal van dag tot dag moeten leven en realistisch moeten zijn", reageert Sophie Dutordoir aan VRT NWS. Ze wijst op de impact van de huidige coronacrisis, waardoor de NMBS vandaag maar 90.000 in plaats van 900.000 reizigers per dag vervoert. "We gaan dat allemaal evalueren in functie van hoe dit land eruitziet: wie er mag gaan werken, wie er kan gaan werken en hoe de situatie eruitziet in december 2020.

"In elk geval blijft het onze ambitie om met de trein een zeer belangrijke rol te blijven spelen, zowel voor het economische België als voor het sociale België." Maar voorlopig kijkt de spoorbaas niet te ver vooruit. "Wij zullen klaarstaan voor elk scenario, maar alles hangt af van de situatie waarin het land zich op dat ogenblik bevindt." Het vervoersplan herbekijken wil ze niet, "want dit plan is nog altijd onze ambitie".

Meest gelezen