Tsjernobyl-brand bereikt nu ook het Rode Bos, een van de meest radioactief vervuilde plaatsen ter wereld

In de buurt van de kerncentrale van Tsjernobyl, in Oekraïne, staat nu ook het Rode Bos in brand. Dat is een van de meest radioactief vervuilde plaatsen ter wereld. De brand zou intussen ook enkele gebouwen van de kerncentrale zelf bereikt hebben. Gisteren gaf de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA nog satellietfoto’s vrij van de bosbranden. Daarop is duidelijk te zien hoe grote rookpluimen boven de site zweven waar in 1986 de grootste kernramp ooit plaatsvond.

Oekraïne strijdt momenteel niet alleen tegen het coronavirus en tegen Russischgezinde separatisten in het oosten van het land, sinds begin deze maand kampt het land met hevige bosbranden in de buurt van Tsjernobyl. Dat is de stad in het noorden van het land waar in 1986 de grootste kernramp ooit plaatsvond toen een kernreactor ontplofte.

Het vuur woedt in de zogenoemde vervreemdingszone rond de site waar de kerncentrale destijds stond. Die zone is meteen na de ramp ingesteld en is vandaag nog altijd verboden terrein omdat de grond sterk radioactief blijft.

Honderden brandweerlui zijn nu al een week in de weer om de verschillende vuurhaarden onder controle te krijgen. Op een foto van NASA Earth Observatory van 8 april is te zien hoe de rookpluimen meer dan honderd kilometer ver naar het zuiden reiken tot boven de hoofdstad Kiev.

Satellietfoto van 8 april.

Een foto van een dag later toont dan weer hoe de rookpluimen naar het noorden zijn gedraaid richting de grens met Wit-Rusland. NASA heeft de foto's gemaakt met de Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) aan boord van de Aqua-satelliet.

Intussen staat nu ook het zogenoemde Rode Bos in brand, zo blijkt uit een filmpje op het Instagramaccount @chernobylzone, van een organisatie die officiële bezoeken aan de zone leidt.

Het Rode Bos, ongeveer 10 vierkante kilometer groot, is een van de meest radioactief vervuilde plaatsen ter wereld. Het woud kreeg die naam door de roodbruine kleur die de dennenbomen kregen na de kernramp. Intussen zijn de afgestorven bomen verwijderd en hebben ze plaatsgemaakt voor nieuwe bomen.

Volgens hetzelfde account zou het vuur ook enkele gebouwen van de kerncentrale zelf naderen.

Satellietfoto van 9 april.

Radioactieve deeltjes

De vervreemdingszone rond Tsjernobyl is ongeveer 2.600 vierkante kilometer groot. Het brandt wel vaker in de regio, maar de laatste jaren zijn de bosbranden intenser en komen ze ook vaker voor. Uit onderzoek blijkt dat radioactieve deeltjes kunnen vrijkomen bij bosbranden in dit gebied. Via de rook kunnen ze grote afstanden afleggen.

Recent krijgt de kernramp van Tsjernobyl weer heel wat internationale aandacht door "Chernobyl" van HBO, een bejubelde fictieserie over wat zich in 1986 heeft afgespeeld. Jan Balliauw gaat binnenkort op deze hernieuwde interesse door met "In de ban van Tsjernobyl", een driedelige reeks waarin de VRT-journalist op zoek gaat naar de realiteit achter de fictieserie.

Vanaf 15 april zendt Canvas zowel "Chernobyl" als "In de ban van Tsjernobyl" uit. De beide programma's kunt u nadien ook via VRT NU bekijken.

Bekijk de beelden uit "Het Journaal" (12 april 2020):

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder een trailer van Chernobyl:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Bekijk hieronder een trailer van "In de ban van Tsjernobyl":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen