Videospeler inladen...

"Sieg Heil" tegen politie en "fuck UGent": professor en assistent excuseren zich na uit de hand gelopen livestream

Een professor en een assistent van de Universiteit Gent zijn op non-actief gezet na een livestream met studenten die helemaal is ontspoord. Op de livestream - die door zo'n 150 mensen werd gevolgd - is te zien hoe de twee zich brutaal opstellen tegenover politieagenten die 's nachts langskwamen na een klacht over nachtlawaai. De twee excuseren zich in een reactie aan VRT NWS.

Alles begon met een berichtje op het digitaal leerplatform van de universiteit. Daar nodigden de professor en assistent hun studenten uit op een "social friday". Om 20 uur zouden de twee live gaan. 

Tijdens de livestream werd geregeld het woord nigger - nikker, neger - in de mond genomen en ook ander brutaal (en racistisch geïnspireerd) taalgebruik werd niet geschuwd. Rond 1.30 uur 's nachts kwam de politie ter plaatse na een klacht rond nachtlawaai. Er werd namelijk ook luide muziek gespeeld tijdens de livestream. 

De professor en assistent waren niet echt opgezet met de komst van de politie. De twee reageren behoorlijk fors tegen de agenten. "Als je geen huiszoekingsbevel hebt, ga dan weg", klinkt het onder meer. De professor weigert zijn identiteitskaart te geven, waardoor de twee agenten versterking oproepen. Omdat de twee niet samen wonen, mogen ze door de coronamaatregelen ook niet in één ruimte zitten. 

Als je geen huiszoekingsbevel hebt, ga dan weg

Eens er extra agenten in de ruimte staan, geeft de professor wel zijn identiteitskaart. Dat er daarvoor zoveel agenten langskomen, is duidelijk niet naar de zin van de twee. De assistent probeert uiteindelijk de gemoederen te bedaren. "We zullen geen luide muziek meer spelen", zo klinkt het. Wanneer de agenten net de deur uitgaan, loopt het helemaal uit de hand. De livestream - die op dat moment door zo'n 150 mensen bekeken wordt - loopt gewoon door. 

 • Assistent: "Sieg Heil (een Hitlergroet, red). Dit is de samenleving waarin we leven."
 • Agent: "Meneer, een klein lesje in wetgeving. Sieg Heil, dat is aanzetten tot racisme. Dat staat letterlijk in de wet."
 • De professor en assistent lachen.
 • Agent: "Nu ga je te ver. Het maakt niet uit wat je doet, maar dat (Sieg Heil roepen, red.) doe je niet. Er zijn genoeg mensen gestorven."
 • Assistent: "Dat is waar, miljoenen."
 • Agent: "Leerkrachten dan nog, verdomme. (de agent verwijst hier naar het feit dat de twee professor en assistent zijn, red.)"
 • Professor: "Geen leerkrachten, professoren."
 • Agent: "Dat is nog erger. Jullie zouden jullie moeten schamen."
 • Assistent, vrij sarcastisch: "Ja, we schamen ons."
 • Professor: "Wat denk je? Dat je iemand in zijn eigen huis zomaar kunt komen beledigen? Mijn broer is ook agent, die heeft ten minste respect. Wat kom je hier een huiszoeking doen?"
 • Agent: "Er is helemaal geen huiszoeking."
 • Professor: "Ga dan weg. Kom, weg. Eruit."
 • Agent: "Een beetje normaal doen, maat."
 • Professor: "Op welke grond ga je mij aanhouden? Denk je dat ik mijn rechten niet ken?"

De agenten verlaten uiteindelijk de woning, maar de twee stoppen voorlopig niet. "Dit is de samenleving waar jullie voor stemmen, een politiesamenleving", zegt de assistent, die duidelijk ook kritiek heeft op de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan. "In Nederland is dit ondenkbaar. Daar zijn de meeste winkels nog open en iedereen houdt gewoon afstand als het kan. Daar zijn niet zulke fascistische regels als hier. Hier staan plots tien flikken (op de beelden zijn er minder te zien, red.) in mijn kamer."

Dit is de samenleving waar jullie voor stemmen, een politiesamenleving

Plots gaat de telefoon. Een van de kijkers van de livestream waarschuwt de twee. En ook dat telefoongesprek is helemaal live mee te volgen. "Jullie studenten kunnen jullie vertrouwen, maar er zijn ook veel niet-studenten aan het kijken nu", klinkt het. "Deze beelden kunnen wel eens worden verspreid. Jullie hebben dit niet meer onder controle."

De twee zijn echter niet van plan om ermee te stoppen. "Wij gaan niet oppassen. Fuck de UGent", zegt de assistent. "Wij hebben niets verkeerd gedaan", benadrukt de professor.

Bekijk hieronder het verslag in Het Journaal en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Geen contact meer met studenten

Maar waar de man van het telefoongesprek voor waarschuwde, is ook uitgekomen. De beelden van de livestream werden vrij snel verwijderd door de professor en de assistent, maar ondertussen circuleren er verschillende opnames van het hele gebeuren op het internet. 

De universiteit reageert kort. "We werden op zaterdag op de hoogte gebracht van het feit dat de kwestieuze livestream werd opgezet. De rector heeft diezelfde dag nog een ordemaatregel opgelegd aan beide betrokkenen, dat uit voorzorg en in afwachting van onderzoek ten gronde. De ordemaatregel houdt in dat beide betrokkenen met onmiddellijke ingang géén les- of onderwijsactiviteiten voor de UGent meer kunnen uitvoeren."

De professor en de assistent mogen ook geen contacten meer hebben met studenten van de UGent. De universiteit wil verder geen commentaar kwijt, ondanks herhaaldelijke vragen van VRT NWS.

We betreuren de gebeurtenissen en stellen alles in het werk om zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen

UGent in mail naar studenten

De studenten van de faculteit hebben een mail gekregen van de universiteit. "We betreuren de gebeurtenissen en stellen alles in het werk om zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen over het vervolg van het opleidingsonderdeel (waarvoor de twee verantwoordelijk zijn, red.)."

Het proces-verbaal van de politie werd overgemaakt aan het Oost-Vlaamse parket, dat later zal beslissen wat er met de zaak zal gebeuren. "Het gerecht zal zijn werk doen", reageert Matto Langeraert van de politiezone Gent Centrum. "Wij als politie betreuren het gedrag en hebben opgetreden naar aanleiding van een oproep voor nachtlawaai. Daarvan hebben we positieve vaststellingen gedaan."

Excuses

Ondertussen hebben de professor en de assistent zich geëxcuseerd. "We beseffen dat onze uitspraken ongepast zijn. We willen ons excuseren bij iedereen die zich hierdoor gekwetst voelt, bij onze collega's van de UGent en bij onze studenten", zeggen ze in een schriftelijke mededeling aan VRT NWS. "Bovenal willen we ons excuseren bij iedereen die zich inzet om deze desastreuze corona-epidemie onder controle te krijgen. Zowel het verplegend personeel als de politie doen elke dag hun uiterste best om mensenlevens te redden."

Meest gelezen