Vlaams minister van Jeugd en Brussel Benjamin Dalle veroordeelt rellen in Anderlecht, honderd mensen opgepakt

Vlaams minister voor Jeugd en Brussel Benjamin Dalle (CD&V) vindt het niet kunnen dat jongeren amok maken, zoals gisteren is gebeurd in Anderlecht naar aanleiding van de ongelukkige dood van een jongeman. De voorbije twee dagen zijn zo'n 100 mensen opgepakt, zo bevestigt de politie. 

"Die relschoppers moeten aangepakt worden", vindt Dalle. "Geweld kan sowieso niet, en zeker niet tegen de politie. Dat moet dus zeer hard aangepakt worden. Die mensen moeten gevonden worden en vervolgd worden."

 Het is geen moment voor geweld of rellen, maar een moment voor rouw voor de familie

Vlaams minister voor Jeugd en Brussel Benjamin Dalle (CD&V)

Het geweld in Anderlecht kwam er naar aanleiding van de dood van een jongeman, vrijdagavond. Tijdens diens vlucht voor een coronacontrole botste hij frontaal op een politievoertuig. "Een familielid van Adil heeft net ook opgeroepen om dit soort zaken niet te doen", zegt Dalle nog. "Hij wil daarmee zeggen dat het geen moment voor geweld of rellen is, maar een moment voor rouw voor de familie."

"Ten aanzien van de jongeren is de boodschap heel duidelijk: respecteer de politie, respecteer de regels", aldus Dalle. "Maar ik vind dat we als politici ook moeten bekijken hoe we met kwetsbare jongeren in het algemeen kunnen omgaan in deze crisis. Want zij hebben het vandaag uitzonderlijk moeilijk." De minister verwijst hier naar de strenge regels om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Lees verder onder de Facebookpost van Dalle.

In totaal zijn gisteren en vannacht 65 mensen opgepakt, zo bevestigt de politie vandaag. Vandaag zijn er nog 30 bijgekomen. "We zijn veranderd van tactiek. We hebben ons meteen zichtbaar opgesteld en kwamen tussen vanaf dat er kleine groepjes ontstonden", zegt de korpschef van de politiezone Brussel-Zuid Patrick Evenepoel. De situatie bleef rustig.

Dertig procent van de arrestaties bij de rellen betrof mensen uit de eigen politiezone, klonk het nog. De rest kwam van buiten de zone. Ook was zo'n dertig procent minderjarig. Bij de rellen is ook het wapen van een agent afgenomen. Dat wapen is nog niet gevonden en ook de dader is nog niet opgepakt. 

Smet heeft kritiek op optreden politie

Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels-SP.A) heeft zich , in een post op zijn persoonlijke Facebookpagina, vragen gesteld bij de politieachtervolging die leidde tot de dood van de 19-jarige Anderlechtenaar. "Waarom ontliep hij die politiecontrole? Was dit nu de topprioriteit die nacht? Kon het niet op een andere manier aangepakt worden?" Volgens Smet is er een vertrouwensbreuk tussen de politie en de jongeren van de wijk Kuregem en is het tijd om daar iets aan te doen. 

De politievakbond VSOA reageert boos. Ze neemt het Smet vooral kwalijk dat hij een oordeel velt over het optreden van de politie, zonder op de hoogte te zijn van wat zich daar afspeelde. "Zou u zich dan niet beter van enig commentaar onthouden? (...) U zou beter de politie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verdedigen die dagelijks met man en macht alleen maar zijn werk doet, namelijk de richtlijnen doen respecteren in het kader van deze coronacrisis. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen