Antwerpse stadsgids Tanguy Ottomer wil "olifantenbrug" van wereldtentoonstelling in Antwerpen weer opbouwen

Dit jaar is het 90 jaar geleden dat de Wereldtentoonstelling in Antwerpen plaatsvond. Eén van de blikvangers was een brug met 12 olifanten. Na de expo werden die afgebroken. Stadsgids Tanguy Ottomer heeft zichzelf nu 10 jaar gegeven om ze weer op te bouwen. Daarom is hij op zoek naar alle mogelijke informatie en naar sponsors.

In 1930 vond de wereldtentoonstelling voor de laatste keer plaats in Antwerpen. "Daar waren toch enkele pareltjes te zien die verbluffend zijn", zegt Tanguy Ottomer op Radio 2 Antwerpen. "Bijvoorbeeld één van de royale entrees naar de tentoonstelling: een brug met 12 ongelooflijk mooie olifanten."

De brug was speciaal ontworpen voor de expo en gemaakt in plaaster, een goedkoop materiaal om de kosten te drukken. Na de tentoonstelling werd de brug dan ook gewoon afgebroken. Tanguy Ottomer wil ze graag weer opbouwen, in duurzamer materiaal, en hij geeft zichzelf daar 10 jaar de tijd voor.

Sponsors en informatie gezocht

Ottomer heeft al heel wat opzoekingswerk verricht over hoe de brug er precies uitzag, onder andere in het Felixarchief van de stad. Maar wie nog meer over de brug weet, mag dat altijd laten weten: "Er zijn altijd nog kleine details, foto's die mensen misschien nog geërfd hebben van hun grootouders bijvoorbeeld. Die kunnen helpen om de brug zo correct mogelijk na te bouwen."

Daarnaast hoopt hij ook sponsors te vinden: "Het zou prachtig zijn als 12 Belgische bedrijven elk een olifant zouden sponsoren." Want hij heeft ook al een idee waar ze zouden kunnen komen: "Op het zuid bij het uitrijden van de stad aan de Kolonel Silvertoplaan. Dat is nu maar een triestige brug, vind ik. Die zouden we dan kunnen opvrolijken met 12 kunstwerken."

Wie wil helpen kan Tanguy Ottomer via deze link contacteren.

Meest gelezen