Videospeler inladen...

Bart De Wever (N-VA): "Het spijt me dat advertentie over "niet handhaven" verkeerd beeld heeft opgeleverd, mea culpa"

N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever slaat een mea culpa over zijn uitspraak en zijn Facebook-advertentie over het niet handhaven van boetes voor wie op een bankje zit. Het heeft het verkeerde debat op gang gebracht, zegt hij in Terzake. Hij vraagt ook begrip voor kwetsbare bevolkingsgroepen in grote steden als Antwerpen, die ook naar buiten willen maar geen tuin hebben.

Vorige week leidde een Facebook-advertentie van De Wever tot verontwaardiging. "Er staan dingen in het ministerieel besluit die ik niet wil toepassen, omdat ik ze niet kan uitleggen", zei De Wever vorige week ook in "De ochtend". "Iemand die alleen staat te basketten, dat mag niet, maar fysieke activiteit wordt aangemoedigd. Men mag ook niet rusten op een bank? Dat ga ik niet handhaven."

Die advertentie was geen goede advertentie - ik geef dat toe - want ze heeft het verkeerde debat aangetrokken

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) van Antwerpen

"Die advertentie was geen goede advertentie - ik geef dat toe - want ze heeft het verkeerde debat aangetrokken, met name dat we de regels niet zouden moeten volgen", zegt Bart De Wever vanavond in "Terzake".

"Dit is niet het debat. Het debat gaat over de wettigheid van regels en boetes. Als u vandaag alleen op een bank zit en niets doet dat de openbare gezondheid in gevaar kan brengen, kan u toch 250 euro boete krijgen." De Wever blijft erbij dat dergelijke GAS-boetes geen wettelijke basis hebben.

Als je met heel veel volk op een kleine kluit woont, krijg je soms beelden die je niet wil zien

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) van Antwerpen

De Antwerpse burgemeester zegt dat de meeste mensen hun best doen om de coronamaatregelen te respecteren. "Ik weet dat het gisteren en op paaszaterdag niet goed was, maar ik vraag ook een beetje begrip voor het feit dat dit een stad is van 500.000 mensen", aldus De Wever, die erop wijst dat veel van zijn stadsgenoten in kleine appartementen wonen, vaak met kinderen, vaak arm en slecht behuisd zijn. Dan is het niet evident om voldoende afstand te bewaren, betoogt hij. 

"Als je met heel veel volk op een kleine kluit woont, krijg je soms beelden die je niet wil zien", geeft De Wever toe. In de marge toont hij enig begrip voor wat afgelopen weekend in Anderlecht is gebeurd. "Ik heb geen enkel begrip voor relschoppers - laat daar geen twijfel over bestaan - maar die mensen maken deel uit van onze samenleving. De problemen die zij stellen, zijn ook onze problemen en die gaan niet verdwijnen of weggetoverd worden. Mensen die dat beweren, zijn charlatans."

Als je nu draconisch zou gaan handhaven, krijg je beelden die je niet wil zien

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) van Antwerpen

Volgens Bart De Wever wijzen situaties zoals in Anderlecht op een breed maatschappelijk vraagstuk: een deel van de stedelijke bevolking staat dezer dagen heel zwak. Zo is het aantal OCMW-aanvragen verdubbeld sinds het begin van de coronacrisis. "Mensen die in armoede zitten, zakken nu door het ijs. Dat je in zo'n wijken spanningen hebt, is normaal."

Ordehandhaving moet, maar er moet ook begrip zijn. "Als je nu draconisch zou gaan handhaven, voorspel ik u wat er zal gebeuren: dan krijg je beelden die je niet wil zien." De Antwerpse burgemeester toont zijn milde kant. "Het spijt mij dat het af en toe beelden oplevert die niet oké zijn. Het spijt mij dat die advertentie een verkeerd beeld heeft opgeleverd. Mea culpa."  

Bekijk hier het integrale gesprek met Bart De Wever uit "Terzake": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen