Belga Image

Brusselse thuisverpleegster (70) blijft doorwerken tegen corona ondanks leeftijd

Thuisverpleegster Manja Brouwer (70) uit Schaarbeek weigert om te stoppen met werken ondanks haar pensioengerechtigde leeftijd. Sinds de coronacrisis werkt ze plots weer zeven dagen op zeven om al haar patiënten te kunnen helpen. "Eigenlijk behoor ik zélf tot de risicogroep."

De Brusselse  thuisverpleegster was van plan om rustig af te bouwen, maar ze is nu weer voltijds aan het werk in Schaarbeek, Sint-Joost en Evere. "Ik was eigenlijk op vakantie, en dacht erna halftijds te gaan werken. Maar toen was er de coronacrisis, en intussen werk ik zeven dagen op zeven. Het is zeker zwaarder dan anders. Ook omdat patiënten erg bang zijn geworden. Ze kijken constant of je wel een masker op hebt of handschoenen draagt."  Ook de parkeerproblemen zijn enorm, merkt ze.  "Alle auto's staan stil in Brussel. Veel mensen zijn thuis en je hoeft geen parkeergeld meer te betalen. Dat maakt het erg moeilijk", vertelt Manja.

Eigenlijk behoor ik tot de risicogroep. Maar ik ben niet bang.

"En dan is er natuurlijk mijn leeftijd, die komt ook om de hoek gluren. Eigenlijk behoor ik tot de risicogroep. Maar ik ben niet bang. Ik verkeer in goede gezonheid, en probeer me zo goed mogelijk te beschermen.  Ik kom ook niet te dicht bij de patiënten tenzij het natuurlijk noodzakelijk is. " (lees verder onder de foto)

Microgolfoven

Sinds de coronacrisis is het niet alleen drukker, maar ook moeilijker werken. "Pas sinds vorige week heb ik 30 mondmaskers gekregen. Eerst had de moeder van een patiënte er voor mij gemaakt. Die maakte ik dan nat, en stak ze in de microgolfoven. In de hoop dat ze daarna waren gesteriliseerd." Intussen heeft Marja gelukkig wel échte mondmaskers, ook al moet ze daar erg spaarzaam mee zijn. "Eigenlijk moeten ik die na elke patiënt vervangen, maar dat is onmogelijk. Pas op het einde van de dag gooi ik ze weg. Het is nu even niet anders."

Meest gelezen