CEO luchthaven Deurne: "Ook in de lucht enkel essentiële verplaatsingen"

Mensen die in de buurt van de luchthaven van Antwerpen wonen, zien toch nog altijd vliegtuigen overvliegen. "Dat klopt", bevestigt de CEO van de luchthaven aan de redactie van Radio 2 Antwerpen, "de vluchten die essentieel zijn, worden toegelaten."

"Als er gevlogen wordt, is daar een goede reden voor", legt CEO Marcel Buelens uit. "Elke week moeten we alle vluchten opgeven aan het crisiscentrum, met de reden, de bestemming, wie er aan boord is, enzovoort. Er is met andere woorden wel controle op momenteel."

In de lucht gelden dezelfde regels als op de grond

Openingsuren beperkt

De luchthaven van Antwerpen is in deze coronatijden beperkt geopend, van 8 uur tot 18 uur, in plaats van van 6.30 uur tot 23 uur. "De vliegtuigen die je nog ziet landen of opstijgen, zijn dikwijls vluchten van de politie of van de overheid, hospitaalvluchten die organen vervoeren voor transplantie, allemaal essentiële vluchten dus", laat de CEO nog weten. "In de statistieken die ik tot nu toe al gezien heb, zijn dat 5 tot 10 vluchten per dag in kleinere toestellen.
De grote passagierstoestellen staan allemaal aan de grond, verzegeld met covers tegen vervuiling, regen en wind." 

 

De meeste van onze mensen zijn nu technisch werkloos. De enigen die nog werken, zijn brandweer, security en een aantal navigatiemensen

Op de vraag wanneer er weer passagiersvluchten zullen opstijgen en landen in Antwerpen kan de CEO geen antwoord geven.
"Dat hangt af van wat het crisiscomité beslist", zegt hij. "TUI en Air Antwerp hebben al laten weten dat er zeker niet gevlogen wordt voor 10 mei. Wat er daarna gaat gebeuren, kunnen we niet voorspellen. We hopen dat er in de zomer toch weer gevlogen zal worden, maar niks is zeker op dit ogenblik."

Meest gelezen