Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Heropstart van de economie in de VS vanaf begin mei? Viroloog Fauci: "Zal staat per staat, stapsgewijs gebeuren"

De Amerikaanse viroloog Anthony Fauci heeft in een interview met de nieuwszender CNN laten weten dat de Verenigde Staten vanaf mei langzaam hun economische activiteit kunnen heropstarten - al zal dat stapsgewijs gebeuren. Veel hangt ook af van de hoeveelheid en de snelheid van testen, en de situatie zal staat per staat bekeken worden. Fauci sprak zich ook voorzichtig kritisch uit over de timing van de maatregelen, die volgens hem te lang op zich lieten wachten door "tegenwerking". President Donald Trump verdedigt zich tegen zijn uitspraken op Twitter. Voor de tweede dag op rij stierven er minder mensen aan het coronavirus in de Verenigde Staten, maar het is nog veel te vroeg om te zeggen dat de piek daarmee achter de rug is.

De Verenigde Staten zijn hard getroffen door het coronavirus: in het totaal zijn er 555.000 vastgestelde besmettingen en stierven er zeker 22.000 mensen aan de gevolgen van het virus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins universiteit.

Zo'n 1.500 daarvan overleden gisteren, dat zijn er 400 minder dan de dag ervoor. Het is de tweede dag op rij dat het aantal overlijdens in de Verenigde Staten daalt, maar het is nog veel te vroeg om daar conclusies uit te trekken.

Langzaamaan terug naar normaal vanaf mei?

De maatregelen tegen het coronavirus lopen in de Verenigde Staten al zeker tot en met 30 april, maar de kans is groot dat alvast een deel daarvan nog langer zal gelden. Gouverneurs en virologen lieten al weten dat de situatie natuurlijk van staat tot staat zal verschillen. Veel hangt ook af van de mogelijkheid tot sneller én breder testen om terug te kunnen gaan naar het normale leven: momenteel is het nog lang wachten op testresultaten voor heel wat Amerikanen die vermoeden dat ze het coronavirus hebben opgelopen.

Volgende maand kunnen we ons beginnen afvragen wat we al zullen heropstarten.

Anthony Fauci, viroloog en adviseur van de Amerikaanse corona taskforce

De Amerikaanse viroloog Anthony Fauci spreekt al voorzichtig over een stapsgewijze heropstart van de economie, ten vroegste begin mei: "Volgende maand kunnen we beginnen rondkijken en ons afvragen of we voorzichtig bepaalde onderdelen kunnen opstarten. Lukt dat? Dan doen we het. Anders niet." De economie heropstarten zal dus gradueel gebeuren, want "dat werkt niet zoals een lamp, die je met één klik aan of uit kan zetten". Dat zou namelijk voor een tweede grote besmettingsgolf kunnen zorgen.

"Levens hadden gered kunnen worden"

Fauci en enkele collega's vroegen al in de derde week van februari richtlijnen voor social distancing, maar op drastische maatregelen was het wachten tot midden maart. Had een vroeger, strenger optreden levens kunnen redden?

"Natuurlijk, dat gaat niemand ontkennen", vertelt Fauci. "Als we vanaf het begin veel striktere maatregelen hadden genomen, dan zou het er nu anders uitzien. Maar er werd veel tegengewerkt." De viroloog erkent wel dat zulke drastische beslissingen heel complex zijn, en dat het makkelijk is om terug te kijken met wat we nu weten en zo kritiek te geven. "De adviezen (van de virologen, red.) worden vaak wel opgevolgd. Maar soms ook niet."

Met vroegere maatregelen zou het er nu anders hebben uitgezien, maar er werd veel tegengewerkt.

Anthony Fauci, viroloog en adviseur van de Amerikaanse corona taskforce

President Donald Trump ziet dat anders. Volgens hem heeft zijn administratie zeker snel genoeg gehandeld: "Ik heb China geband, lang voordat mensen er zich over uitspraken", tweet hij. De president verwijst daarmee naar de reisbeperkingen die hij voor China afkondigde op 31 januari.

Hij retweet daarbij de Republikeinse politica DeAnna Lorraine, die de opvallende hashtag #FireFauci gebruikt in haar bericht. Of de president daarom echt overweegt om Fauci te ontslaan, is niet duidelijk en momenteel dus zuiver speculatie.

Zullen Amerikanen naar de stembus kunnen in november?

Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in het verschiet in november dit jaar, vragen vele Amerikanen zich nu al af of ze wel fysiek naar de stembureaus zullen kunnen gaan. Fauci hoopt dat dat kan en gelooft dat, als de stapjes naar het normale leven gradueel gebeuren, de kans groot is dat het zal lukken.

"Maar - en ik wil niet de pessimistische persoon zijn - er is altijd de mogelijkheid dat we in de volgende herfst, en het begin van de winter, een opleving kunnen zien", aldus Fauci. In dat geval is massaal naar de stembus trekken natuurlijk niet zo'n goed idee. De viroloog is er wel van overtuigd dat de Verenigde Staten bij een eventuele tweede golf veel geleerd zullen hebben van de huidige crisis, en dat ze volgende keer sneller en efficiënter zullen kunnen optreden tegen het virus.

Meest gelezen