Foto: Radio 2

Het beren tellen beu? Gentse galerie laat je raden hoeveel paaskuikens er staan

Een opvallend beeld in het Patershol in Gent: honderden pluchen kuikentjes pronken deze week achter het glas van kunstgalerie ‘Down to Art’ op de Kraanlei. Wandelaars die een kijkje nemen, kunnen raden om hoeveel ‘diertjes’ het gaat. “Via mail weliswaar”, legt galeriehouder Marc De Corte uit. “De drie deelnemers die er het dichtst bij zitten, winnen een kunstwerk.”

Kunstgalerie ‘Down to Art’ is ondertussen bijna 20 jaar een vertrouwd gezicht op de Gentse Kraanlei, in de schaduw van het Gravensteen. Niet de kunstwerken, maar vooral de honderden pluchen kuikentjes springen deze week in het oog.

“Toen de lockdown werd aangekondigd, zijn we meteen in actie geschoten”, vertelt galeriehouder Marc De Corte. “Paaskuikentjes staan voor nieuw leven, zon en zomerse vooruitzichten. Met deze actie willen we toch wat positiviteit creëren in deze sombere tijden.”

Berekende gok

Voorbijgangers kunnen een berekend gokje wagen naar het aantal kuikentjes achter het glas. Dat getal kunnen ze via mail doorsturen naar de galeriehouders. 

“Het spreekt voor zich, maar we vragen iedereen uitdrukkelijk om social distancing te respecteren”, legt Marc uit. “Alle kuikens zijn zichtbaar vanop de stoep. We richten ons ook enkel op wandelaars en fietsers. Wie buiten Gent woont, kan via mail de exacte oppervlakte van de galerie te weten komen. Zo kan iedereen een gokje wagen.”

Lees verder onder de foto

Foto: Radio 2

Kunstwerk te winnen

“De drie deelnemers die er het dichtste bij zitten, winnen een kunstwerk ter waarde van 300 euro”, gaat De Corte verder. “Het gaat om beeldhouwwerken van Robert Bischof: kleine sculpturen van brons én lood die in onze zaak tegen de muren opklauteren. Als mensen over onze galerie praten, verwijzen ze meestal naar Bischof z’n werk. De winnaars mogen zelf kiezen met welk kunstwerk ze naar huis gaan.”

De kuikentjes zijn nog de hele week te bekijken - én dus ook te tellen - op de Kraanlei. De drie winnaars worden zondagavond bekendgemaakt. “We hebben dit weekend al wat mails ontvangen”, besluit Marc. “Maar voorlopig zitten zelfs de beste gokkers er nog met honderden naast.” 

Foto: Radio 2
kasto80

Meest gelezen