Jongeren uit Kinrooi helpen aspergetelers uit de nood

In Kinrooi kunnen de aspergetelers dan toch rekenen op voldoende hulp om te oogsten. Door de coronamaatregelen dreigde er een tekort aan vooral buitenlandse seizoensarbeiders. Maar volgens de burgemeester van Kinrooi jo Brouns is zowat driekwart van de meer dan 200 vacatures ingevuld geraakt.

Het aspergeseizoen is volop aan de gang en door het warme weer van de afgelopen weken is er extra veel werk op de aspergevelden. De 10 aspergetelers die in Kinrooi actief zijn vreesden even dat het zou mislopen met de oogst. De telers doen al jaren een beroep op buitenlandse werkkrachten maar door de coronamaatregelen kunnen die niet meer ons land in. 

Heel wat jongeren hebben zich spontaan aangeboden bij de aspergebedrijven om als jobstudent mee te helpen om het witte goud te oogsten
Burgemeester Jo Brouns

"Toch is zowat driekwart van de vacatures ingevuld geraakt", zegt burgemeester Brouns (CD&V). Hij deed een telefonische rondvraag bij de lokale aspergetelers. "Ze kunnen beroep doen buitenlandse werkkrachten die hier in andere sectoren werken maar tijdelijk werkloos zijn, die hebben de switch gemaakt naar de asperges. Er zijn ook wat mensen via de VDAB gevonden". Maar wat de burgemeester hartverwarmend vindt, is dat de lokale jeugd de weg naar de aspergevelden heeft gevonden. "Heel wat jongeren hebben zich spontaan aangeboden bij de aspergebedrijven om als jobstudent mee te helpen om het witte goud te oogsten"

De vraag naar asperges is intussen groot en dat ondanks het feit dat de horeca als grote afnemer dicht is. Aspergeteler Luc Lavrijsen uit Herk-de-Stad ziet meer mensen dan ooit op zijn boerderijwinkel. Hij  vermoedt dat de coronacrisis daar voor iets tussen zit. " Door de coronamaatregelen zijn buitenlandse producten moeilijker te verkrijgen en mensen ontdekken opnieuw lokale producten"

 

 

Meest gelezen