Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Macron: "Scholen geleidelijk open vanaf 11 mei", viroloog Van Gucht: "Hopelijk half mei van strategie veranderen"

De Franse president Emmanuel Macron heeft aangekondigd in een tv-toespraak dat de Franse scholen vanaf 11 mei geleidelijk weer open zullen gaan. Viroloog Steven Van Gucht hoopt ook om half mei "het geweer van schouder te kunnen veranderen". Intussen zijn er al meer dan 27.000 overtredingen vastgesteld op de coronamaatregelen. Vooral jongeren leven de strenge maatregelen niet genoeg na. Er zijn ook opnieuw 303 patiënten overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volg alles via onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u eerst de cijfers. Daaronder het belangrijkste nieuws dat we steeds bovenaan proberen te houden. Lees daaronder de laatste updates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Franse president Macron: "Scholen weer geleidelijk open vanaf 11 mei"

De Franse president Emmanuel Macron heeft live op de Franse televisie aangekondigd dat de maatregelen tegen het coronavirus worden verlengd tot 11 mei. 

Vanaf die datum zullen de scholen en crèches geleidelijk weer opengaan. In het hoger onderwijs zullen er wel geen fysieke lesmomenten zijn voor de zomer.

Massa-evenementen mogen al zeker tot midden juli niet doorgaan. Dat betekent ook dat de Tour de France sowieso niet op de oorspronkelijke datum zal plaatsvinden.

Lees het volledige artikel:

Bekijk hier een fragment uit zijn toespraak:

Videospeler inladen...

Viroloog Steven Van Gucht: "Ik hoop dat we in mei van strategie kunnen veranderen"

Volgens viroloog Steven Van Gucht zouden we in de loop van mei het geweer van schouder kunnen veranderen in de strijd tegen het coronavirus: "We moeten nu eerst het virus zo klein mogelijk maken en daarna zou de situatie kunnen keren", zei Van Gucht in "Terzake".

"Dan kunnen we van strategie veranderen, hopelijk in de loop van mei. Dan gaan we in plaats van iedereen te testen actief gevallen opzoeken en hen vragen zich te isoleren."

Bekijk hier het interview met viroloog Van Gucht in "Terzake":

Videospeler inladen...

Verlengd wegens enorm succes: dichters van wacht

Videospeler inladen...

Verkiezingen Dominicaanse Republiek uitgesteld door coronacrisis

De presidents- en parlementsverkiezingen in de Dominicaanse Republiek, die op 17 mei moesten plaatsvinden, worden uitgesteld tot 5 juli. Dat heeft de kiescommissie van het Caraïbische land aangekondigd. Reden is het coronavirus.

In de Dominicaanse Republiek zijn al zeker 177 mensen aan de gevolgen van het coronavirus overleden. Het land telt iets meer dan 3.100 bevestigde gevallen.

Om grote samenkomsten te vermijden en de verdere verspreiding van de ziekte zoveel mogelijk tegen te gaan, heeft de kiescommissie beslist om de parlementsverkiezingen en presidentsverkiezingen van 17 mei uit te stellen tot 5 juli. Is er een tweede ronde nodig, dan vindt die op 26 juli plaats.

Extra containers aan asielcentrum Leopoldsburg voor isolatie mogelijk besmette bewoners

Aan het noodopvangcentrum voor asielzoekers in Leopoldsburg zal het Rode Kruis in de loop van deze week extra containers laten plaatsen zodat bewoners met een coronabesmetting die in isolatie moeten gaan volledig afgezonderd worden van de andere bewoners. Dat bevestigt waarnemend burgemeester Marleen Kauffmann (CD&V). Een asielzoeker heeft positief getest voor het coronavirus.

Applaus voor Van Ranst

Professor Marc Van Ranst heeft vanavond de politie over de vloer gekregen. Met een tiental voertuigen kwam de politie langs zijn woning om voor Van Ranst te applaudisseren.

Zo willen de hulpdiensten de professor bedanken voor zijn inzet tijdens deze coronacrisis. Van Ranst zelf was niet thuis. Zijn vrouw en zijn zoon namen een geschenk in ontvangst.

Bekijk de beelden van het applaus:

Videospeler inladen...

Bart De Wever: "Mea culpa"

N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever slaat een mea culpa over zijn uitspraak en zijn Facebook-advertentie over het niet handhaven van boetes voor wie op een bankje zit. Het heeft het verkeerde debat op gang gebracht, zegt hij in "Terzake". Hij vraagt ook begrip voor kwetsbare bevolkingsgroepen in grote steden als Antwerpen, die ook naar buiten willen, maar geen tuin hebben.

Lees meer in dit artikel:

Minister De Crem: "Wellicht zal regering beslissen om maatregelen aan te houden"

Woensdag komt de veiligheidsraad bijeen en wordt er beslist over de nu geldende coronamaatregelen. In "Het Journaal" heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) al gezegd dat er wellicht beslist zal worden om de maatregelen niet te verstrengen, maar wel te verlengen. De huidige maatregelen gelden tot 19 april.

De Crem deed ook nog een oproep: "We moeten ons nu klaarmaken voor een post-coronatijdperk. Daarom roep ik op om de maatregelen te respecteren, dan kunnen we sneller weer naar een normale samenleving terugkeren."

Bekijk hier het interview met minister De Crem in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Lees hier het volledige artikel:

Meest gelezen