Videospeler inladen...

President Macron: "Frankrijk verlengt strikte lockdownmaatregelen tot 11 mei"

De strikte lockdownmaatregelen in Frankrijk worden verlengd tot maandag 11 mei. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron vanavond aangekondigd tijdens een televisietoespraak van het Elysée. Vanaf 11 mei begint er een nieuwe fase en zullen scholen en kinderdagverblijven geleidelijk weer opengaan.

"De resultaten zijn er en de hoop groeit weer", aldus Emmanuel Macron na enkele weken van strikte lockdown. "Dankzij onze inspanningen zijn we erop vooruitgegaan in deze crisis." Maar Frankrijk is nog niet uit de coronatunnel: "We moeten onze inspanningen voortzetten en de regels toepassen. Hoe beter die worden gerespecteerd, des te meer mensenlevens we kunnen redden. Daarom moeten we de strikte lockdown verlengen tot 11 mei."

We gaan de regels aanpassen in functie van de resultaten

Franse president Emmanuel Macron

11 mei betekent het begin van een nieuwe fase in Frankrijk. "We gaan de regels aanpassen in functie van de resultaten", zegt Macron. Scholen en kinderdagverblijven zullen geleidelijk weer opengaan. Zoniet wordt de situatie met de kinderen in de achtergestelde wijken volgens Macron onhoudbaar.

Ook de industrie, de handel en de diensteneconomie moeten weer worden opgestart, vindt de Franse president. Restaurants, cafés, hotels, bioscopen, theaters, concertzalen en musea zullen op 11 mei niet weer opengaan. Grote festivals en massa-evenementen zullen alleszins niet kunnen vóór half juli, aldus Macron. Dat zal gevolgen hebben voor de Tour de France, die normaal gezien op 27 juni van start zou gaan in Nice.

We gaan niet alle Fransen testen

Franse president Emmanuel Macron

Vanaf 11 mei wil de president ook iedereen laten testen bij wie symptomen van COVID-19 wordt vastgesteld, bij kwetsbare personen en bij mensen uit de zorg. "Maar we gaan niet alle Fransen testen", aldus Macron.

Het was de vierde keer sinds het begin van de coronacrisis dat Emmanuel Macron zich rechtstreeks tot de Fransen richtte in een tv-toespraak. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen