Videospeler inladen...

Spanje versoepelt lockdown, niet-essentiële beroepen opnieuw aan het werk: "Gevaarlijk volgens wetenschappers"

Spanjaarden met niet-essentiële beroepen mogen vanaf vandaag opnieuw naar het werk, en er wordt dus ook opnieuw gependeld. De Spaanse regering nam die beslissing op zaterdag, omdat de dagelijkse dodentol door het coronavirus al enkele dagen aan het afnemen was. Bedrijven moeten wel kunnen verzekeren dat hun werknemers in een veilige omgeving kunnen werken, met het nodige beschermingsmateriaal. De versoepeling is niet onomstreden, zegt correspondent Sven Tuytens in "De ochtend" vanuit Madrid: "Wetenschappers en verzorgend personeel zijn verontrust, ze vinden het te vroeg. Het is ook risicovol, want de capaciteitsproblemen van veel ziekenhuizen zijn nog niet opgelost."

In Spanje wordt de lockdown om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan vanaf vandaag versoepeld: ook wie een niet-essentieel beroep heeft, mag nu opnieuw aan het werk.

"Bedrijven die veilige werkomstandigheden kunnen garanderen, mogen de activiteiten weer hervatten", vertelt Sven Tuytens vanuit Madrid in "De ochtend". Sinds midden maart al mochten enkel mensen met een "strategisch beroep" hun job uitoefenen, en daar komt nu dus verandering in. Maar wetenschappers en zorgverleners zijn kritisch over het besluit.

AFP or licensors

De Spaanse regering nam de beslissing om de lockdown te versoepelen op zaterdag. Het land rapporteerde toen 510 nieuwe overlijdens aan het virus, een hoog aantal, maar een aanzienlijke vertraging van de dodentol tegenover de week voordien.

Druk op gezondheidszorg

Met een huidig totaal van meer dan 17.200 doden blijft de dodentol in Spanje wel de op twee na hoogste in de wereld: enkel in Italië en de Verenigde Staten stierven er meer mensen aan het virus. "En bovendien blijft de druk op de gezondheidszorg heel groot", vertelt Tuytens.

Er is in hospitalen geen speelruimte voor een nieuwe golf van besmettingen.

Sven Tuytens, Spanje-correspondent vanuit Madrid

"Vandaag zitten heel veel hospitalen, vooral in Madrid, nog steeds over hun capaciteit, of heel dicht bij de limiet", vertelt hij. "Er is geen speelruimte voor een nieuwe golf van besmettingen. Dat is het grote probleem: de situatie is verre van opgelost, en net op dat moment komt er zo’n beslissing. Het is heel risicovol."

Dat vinden ook de Spaanse wetenschappers en zorgverleners, vertelt Tuytens: "Ze zijn erg verontrust. Ze zeggen dat het te vroeg is en dat ze niet over genoeg gegevens beschikken of voldoende voorbereid zijn om mensen nu al opnieuw aan de slag te laten gaan. Het is gevaarlijk, want door de maatregelen die genomen worden, zouden we binnen zo'n acht dagen opnieuw een besmettingsgolf kunnen krijgen." En dat zou betekenen dat de druk op de gezondheidszorg alleen maar groter wordt.

Eindelijk opnieuw aan het werk

Toch zijn veel Spanjaarden opgelucht dat ze opnieuw aan de slag kunnen. In tegenstelling tot in België, mochten Spanjaarden niet gaan wandelen of sporten in de buitenlucht: enkel boodschappen doen was toegestaan. "Veel mensen, vooral in Madrid en Barcelona, leven in kleine appartementjes en hebben er genoeg van, ze willen weer naar buiten", vertelt Tuytens.

Alleen ziet dat er heel anders uit dan voordien: de Spaanse regering heeft voor het eerst mensen aangeraden om mondmaskers te dragen. In bus-, metro- en treinstations worden ze vanochtend gratis uitgedeeld. 

Een politieagent deelt vanochtend mondmaskers uit in een station in Madrid.
AFP or licensors

Reizen naar het werk is ook niet meer hetzelfde: "Openbaar vervoer rijdt wel weer, maar de regels rond social distancing blijven gelden. Mensen moeten anderhalve meter afstand houden, dus het aantal zitplaatsen wordt beperkt en er zullen veel controles plaatsvinden. Er mag ook maar één persoon in een auto zitten", vertelt Tuytens.

Economische bezorgdheid

Vooral een grote economische bezorgdheid lijkt de Spanjaarden nu parten te spelen: "Mensen zijn nu minder bang om besmet te raken, ze maken zich meer zorgen om hun portefeuille", legt Tuytens uit. 

Mensen zijn nu minder bang om besmet te raken, ze maken zich meer zorgen om hun portefeuille.

Sven Tuytens, Spanje-correspondent vanuit Madrid

"De beslissing is zeker economisch ingegeven", gaat hij verder. "De druk op de regering is dan ook erg hoog. Want hoe langer de lockdown duurt, hoe moeilijker het wordt om naar een normale economische situatie terug te gaan. De regering weet dat ze niet alles in één keer kan doen. Deze maatregel komt er om stilaan druk van de ketel te nemen, en op hetzelfde moment wordt de schade aan de economie uitgerekend."

Met een mondmasker naar het strand?

Die economische schade is niet mals: het verlies van de toeristische sector tijdens de eerste week van de paasvakantie wordt geschat op 19 miljard euro. Daarom wil de Spaanse regering er alles aan doen om het toerisme deze zomer te laten doorgaan, maar dan wel met de nodige maatregelen.

Toerisme zal deze zomer in ieder geval bizar zijn.

Sven Tuytens, Spanje-correspondent vanuit Madrid

"Er wordt aangeraden om te spreiden", legt Tuytens uit. "Eerst zal nationaal toerisme worden vrijgegeven, en ruraal (naar landelijke gebieden, red.) toerisme wordt aangeraden, want daar kan je makkelijker afstand houden." Daarna zal de regering de afweging moeten maken of internationaal toerisme mogelijk is. "Grote massa's op stranden zullen niet kunnen, in musea zal je één voor één moeten binnengaan. Er zal veel controle zijn."

Zijn Belgen dan nog welkom in Spanje deze zomer? Dat wordt afwachten. "Momenteel zijn de internationale vluchten nog niet geschrapt", zegt Tuytens. "Het zal in ieder geval bizar zijn. De vraag is of we deze zomer nu allemaal met mondmaskers op het strand zullen zitten."

Wordt dit de zomerlook voor de Spaanse stranden?
AFP or licensors
Videospeler inladen...

Meest gelezen