Foto: VRT

Sportkinesist Lieven Maesschalck: “Goed dat mensen beginnen te sporten, maar bouw rustig op om letsels te vermijden”

Kinesist Lieven Maesschalck uit Lebbeke vindt het goed dat mensen in coronatijden beginnen met sporten, maar waarschuwt voor de gevaren: als je te snel vooruit wil, kan je er letsels aan overhouden.

Sportkinesist Lieven Maesschalck heeft heel wat topatleten onder zijn patiënten, zo behandelt hij onder meer de Rode Duivels. Maar door de coronacrisis is het erg rustig zijn praktijk.

Online kinesitherapie

“We mogen enkel nog dringende ingrepen doen, de rest doen we online”, vertelt Maesschalck bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Via een livestream proberen we mensen drie keer per week heel actief te revalideren. We tonen de oefeningen voor, de patiënt doet ze na en we kunnen meteen corrigeren.”

Maesschalck had al ervaring met die manier van werken, omdat hij veel buitenlandse patiënten heeft. “Maar misschien wordt dat wel de nieuwe toekomst: mensen hoeven niet altijd meer naar de praktijk te komen, maar kunnen op afstand opgevolgd worden.”

Tips voor beginnelingen

Corona heeft ook positieve gevolgen, vindt Maesschalk. “We zien nu dat mensen die vroeger geen sport deden, plots beginnen te wandelen, lopen of fietsen. Op zich is dat heel goed.”

Het is de bedoeling om fit uit de quarantaine te komen, niet met letsels door overbelasting

Sportkinesist Lieven Maesschalck

Voor Maesschalck blijft het wel belangrijk dat je de regels blijft respecteren in de opbouw. “Bij wandelen geldt dat minder, maar zeker bij het lopen moet je je aan schema’s houden. Zo mag je in het begin niet te veel willen doen. Anders kan je letsels krijgen.”

“Ga niet meteen een half uur aan een stuk lopen”, voegt hij eraan toe. “Als je het niet gewoon bent, begin dan met periodes van vijf minuten. Bouw af en toe ook ’s een rustdag in. Het is de bedoeling om fit uit de quarantaine te komen, niet met letsels door overbelasting."

kasto80

Meest gelezen