UGent doet onderzoek naar huiselijk geweld tijdens coronacrisis en jij kan helpen

Experten van de Gentse universiteit doen een online bevraging naar huiselijk geweld, want ze vrezen een toename in ons land, net zoals in China en Frankrijk. De coronamaatregelen zouden spanning en stress veroorzaken, wat het risico op agressie vergroot. 

UGent wil nagaan op welke manier de maatregelen omtrent COVID-19 een invloed hebben op relaties, stress en agressie bij de Belgische bevolking. "We weten al uit andere landen - waaronder China, Frankrijk en Italië - dat heel wat mensen meer stress ervaren tijdens de lockdown. Er zijn meer spanningen, ook binnen relaties, en dat leidt tot meer huiselijk geweld. We zien die stijging niet alleen in gezinnen waar voordien al geweld aanwezig was, maar ook bij gezinnen waar dat nog helemaal niet het geval was", vertelt professor Ines Keygnaert van de vakgroep Volksgezondheid en Eerstelijnszorg.

Hulpkanalen geven aan dat ze momenteel meer oproepen krijgen over huiselijk geweld

Prof. Ines Keygnaert, UGent

Samen met professor Christophe Vandeviver van de vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht wil Keygnaert te weten komen of dat in België ook zo is. Volgens verschillende hulpkanalen in ieder geval wel, weet Keygnaert: "Tele-OnthaalAwel en de chatlijn na seksueel geweld hebben al gemeld dat er op dit moment meer oproepen zijn over huiselijk geweld. En de mensen weten nog niet voldoende bij welke hulpverlening ze terechtkunnen."

Online vragenlijst

Die moeilijkheden willen de onderzoekers nu grootschalig in kaart brengen. "Aan de hand van een online vragenlijst willen we een antwoord krijgen op de volgende vragen: ervaren de gezinnen in België stress door de coronamaatregelen en hoe gaan ze daarmee om? Leidt die spanning tot meer geweld en zo ja: welke vormen van geweld? Zoeken slachtoffers hulp, met wie praten ze erover? Hoe efficiënt is die hulp dan en wat kan er beter?"

Het invullen van de vragenlijst duurt maar 15 minuten en is volledig anoniem. Professor Ines Keygnaert: "We hebben ervoor gezorgd dat het invullen niet alleen vanop je computer kan, maar ook vanop je gsm. En de lijst is er in vier talen: Nederlands, Frans, Duits en Engels. We hopen echt dat zo veel mogelijk mensen de vragenlijst invullen. Dan kunnen wij mogelijke oplossingen formuleren en kunnen de beleidsmakers hopelijk snel de nodige aanpassingen doorvoeren."

Je kan de vragenlijst nog een week lang invullen via deze link.

kasto80

Meest gelezen