Vaccinoloog Pierre Van Damme (UA) waarschuwt: "Mogelijk zien we over 2 à 3 weken de gevolgen van het gedrag van het afgelopen weekend."

"Mensen die zich niet aan de regels houden (om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan), spelen echt met vuur", zegt professor Pierre Van Damme, vaccinoloog aan de Universiteit Antwerpen, op Radio 2 Antwerpen. Het afgelopen weekend maakten heel wat mensen zich boos op anderen die massaal naar buiten kwamen en daar niet altijd de nodige afstand hielden van mekaar. Hij vreest dat de regels ook strenger moeten gemaakt worden, als niet iedereen ze goed opvolgt.

"Dit is geen spel, dit is keiharde realiteit", zegt Pierre Van Damme. "Als we dit zien gebeuren, dan weten we dat we strenger moeten worden of we gaan weer een stijging zien van het aantal opnames in ziekenhuizen en op de intensieve zorgen." 

De paasvakantie en het mooie weer zijn natuurlijk verleidelijk, maar we moeten nu even aanvaarden dat het niet kan, zegt Van Damme: "Anders vrees ik dat we er een enorme prijs voor gaan betalen." Want de gevolgen zijn voor iedereen: "Ze moeten het niet alleen doen voor zichzelf, maar ook voor hun buren, voor hun familieleden, voor hun ouders, voor hun grootouders." 

Kortzichtig

Het grote probleem is dat de gevolgen van ons gedrag pas enkele weken later zichtbaar worden: "Mensen die zeggen dat ze gezellig samengekomen zijn en zeggen dat de cijfers toch goed blijven, die zijn heel kortzichtig. Het effect zien we pas over 2 à 3 weken weer."

Vreest hij dan dat de regels strenger gaan worden en dat we op een bepaalde afstand van ons huis moeten blijven? "Het is de laatste maatregel die niemand graag neemt, maar als het probleem nog groter wordt dan denk ik dat er geen andere keuze is. Dat is iets wat niemand wil. De Belg in het algemeen niet, maar ook de experten niet, omdat we weten dat het haalbaar is, want we hebben het 3,5 week goedgedaan. Het is nu een kwestie van volhouden."

Meest gelezen