Van een zwembad op de oprit tot cafés en winkels die tegen de regels open zijn: al meer dan 2000 PV's over inbreuken op coronamaatregelen in Antwerpen

Sinds 20 maart zijn in de politiezone Antwerpen al meer dan 2000 processen-verbaal opgemaakt over inbreuken tegen de coronamaatregelen. In die PV's werden ruim 4 500 mensen en 86 handelszaken opgenomen. Twaalf hardleerse overtreders werden al aangehouden. De meeste maatregelen zijn van kracht sinds 14 maart maar de eerste week werden er nog geen pv's opgemaakt en werd er vooral gesensibiliseerd.

De lokale politie van Antwerpen gaat in de eerste plaats na of iedereen voldoende afstand houdt en mensen niet bijeenkomen met anderen buiten hun gezin. Wie niet meer dan anderhalve meter van elkaar verwijderd is of met meer dan twee op de straat is, riskeert dus een proces-verbaal, tenzij het gaat om mensen die onder hetzelfde dak wonen.

De overgrote meerderheid van de vaststellingen gaat over niet-essentiële verplaatsingen (46,5 %). Ook het aantal processen-verbaal over bijeenkomsten in het openbaar is groot (25 %). Andere veel voorkomende overtredingen zijn met te veel mensen in auto's zitten of bezoek bij mensen thuis.

Zwempartij in zwembad op oprit in Deurne

Afgelopen zaterdag en zondag alleen al schreef de politie bijna 150 PV's uit. Aan de De Gerlachekaai in Antwerpen werd een groep van vijftien kinderen en volwassenen betrapt op en rond een bank. Die bleken niet allemaal op hetzelfde adres te wonen. 

In Deurne had iemand een zwembad op de oprit gezet. Een vijftal volwassenen en twee kinderen hielden er een zwempartij. Ook verschillende gezinnen mogen niet bijeenkomen. 

Valse "coronacontroleur"

Er zijn ook mensen die misbruik maken van de coronacrisis om misdrijven te plegen. Zaterdag werd een vrouw opgepakt die appartementen probeerde binnen te geraken door zich uit te geven als "coronacontroleur". Ze maakte de slachtoffers wijs dat ze de politie zou bellen als ze geen toegang kreeg tot de woning. Eenmaal binnen begon ze kasten te doorzoeken. Enkele uren na de eerste meldingen werd ze opgepakt en voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Er gingen ook al 86 handelszaken in de fout. De meeste processen-verbaal werden opgesteld tegen winkels die niet-essentiële goederen verkochten. Er zijn ook cafés die afhaaldiensten aanbieden die niet toegelaten zijn. En de politie stelt ook vast dat nachtwinkels de rol van horecazaken dreigen over te nemen.

Meest gelezen