Wetenschappers zetten val op om de felrode vermiljoenkever in het Kluisbos beter te kunnen onderzoeken

Wetenschappers hebben rond een omgevallen boom in het Kluisbos (Kluisbergen) een val geplaatst om de vermiljoenkever beter te leren kennen. De vermiljoenkever is pas recent in onze bossen opgedoken en zorgt ervoor dat dood hout makkelijker verpulvert en zo weer een voedingsbron is voor de natuur. Door de dieren in de vallen te bestuderen weten de experten onder meer wanneer ze de omgevallen bomen mogen weghalen. 

De vermiljoenkever is een felrode kever, die op de lijst van beschermde inheemse diersoorten staat, net zoals de wolf en de bever. De ontdekking van deze kevers in Oost-Vlaanderen is goed nieuws voor het natuurherstel. De kever leeft onder de schors van dikke dode bomen op zeer natte gronden. Door een tekort aan dood hout in onze bossen en door het draineren van riviervalleien en moerassen, verdween het kevertje in heel West-Europa.

Onderzoek naar de kever voor verder natuurherstel

De vermiljoenkever is een doodhoutkever en zorgt ervoor dat dood hout wordt afgebroken. Dat afgebrokkelde hout is dan weer een voedingsstof van andere planten. 

Lees verder onder de foto

BY-SA 3.0

Volgens Arno Thomaes van het instituut voor natuur- en bosonderzoek (INBO) is de val nodig om de kevers beter te onderzoeken. " We wisten dat op die omgevallen boom larven zaten. Door een val te plaatsen komen de larven in de val terecht. We gaan dan dagelijks kijken hoe snel de larven groeien, wanneer ze actief zijn en wanneer ze vliegen. Dat is belangrijk om te weten wanneer we omgevallen bomen mogen wegdoen. Als we weten hoe lang het duurt voor een larve een kever wordt, is het makkelijker om te weten hoe lang we omgevallen bomen moeten laten liggen."

"We zouden niet graag de kolonie aan vermiljoenkevers zien verdwijnen, omdat we op een verkeerd moment de bomen weghalen ", voegt Arno Thomaes er aan toe. Het is ook niet duidelijk of hier ooit vermiljoenkevers zijn aangetroffen. " We weten dat die in Oost Europa zaten, maar zijn blij dat we de kevers nu in onze bossen hebben."

kasto80

Meest gelezen