Videospeler inladen...

Wie zwaarlijvig is, maakt meer kans om te sterven aan corona, merken artsen op intensieve zorg

Mensen met overgewicht lopen een veel groter risico wanneer ze besmet worden met het coronavirus. Dat merken verschillende artsen op die op de dienst Intensieve Zorg werken. 

Er is nog geen hard wetenschappelijk bewijs voor, maar het is alleszins iets wat de voorbije weken op verschillende afdelingen Intensieve Zorg werd vastgesteld: veel patiënten die besmet zijn met het coronavirus kampen met overgewicht. Bovendien overlijden mensen met overgewicht ook vaker dan patiënten met een normaal gewicht. 

Het is een tendens die ook in het Universitair Ziekenhuis van Brussel te zien is. Daar werden er sinds de uitbraak van de epidemie 80 mensen behandeld op Intensieve Zorg.  "De 13 patiënten die hier overleden zijn, hadden een BMI van gemiddeld 33", aldus dokter Manu Malbrain. "De patiënten die het ziekenhuis mochten verlaten, hadden een BMI van gemiddeld 27 en de patiënten die nu nog behandeld worden op Intensieve Zorg hebben een gemiddeld BMI van 30."

De patiënten die hier overleden zijn, hadden een BMI van gemiddeld 33. De patiënten die genezen zijn, hebben een gemiddeld BMI van 27.

Manu Malbrain, diensthoofd Intensieve Zorg UZ Brussel

Problemen met beademing

Wat zit hier achter? "Wie overgewicht heeft, is sowieso kwetsbaarder en heeft een grotere kans op hartproblemen, suikerziekte, verhoogde bloeddruk,... Die mensen zitten van bij de start dus al met minder goede papieren", aldus dokter Malbrain.

Maar er is meer aan de hand. "Wanneer we mensen op Intensieve Zorg binnenkrijgen, geven we hen een baxter. Dat is geen onschuldig zakje water en bij mensen met overgewicht zien we vaak een opstapeling van zout en vocht. Op termijn kan de druk in de buik toenemen, waardoor het middenrif omhoog wordt geduwd en de beademing veel moeilijker verloopt."

Herbekijk de journaalreportage over de tendens die vastgesteld werd, lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Geen bakpoeder meer en Skyperitieven

Malbrain vreest dan ook voor de landen met veel overgewicht. "In de Verenigde Staten heeft 60 procent van de bevolking overgewicht, dat zal zeker meespelen bij de uitkomst als die mensen aan een beademingstoestel terecht komen."

Tot slot heeft de arts nog een duidelijke boodschap. "Ik hoor in het nieuws dat het bakpoeder op is en dat mensen nu massaal Skyperitieven. Zeer fijn, maar laten we dat vooral met mate doen. En het is trouwens nooit te laat om te beginnen met een goed dieet."

Het is nooit te laat om te beginnen met een goed dieet.

Manu Malbrain, diensthoofd Intensieve Zorg UZ Brussel

Meest gelezen