Videospeler inladen...

Ex-president Barack Obama schaart zich achter zijn ex-vicepresident Joe Biden als presidentskandidaat in de VS

In de Verenigde Staten heeft voormalig president Barack Obama zijn steun uitgesproken voor zijn vriend en voormalig vicepresident Joe Biden. Eerder op de dag had de rivaal van Biden, Bernie Sanders, dat ook al gedaan. De Democraten lijken zo de rangen te sluiten rond Biden als de uitdager van Republikeins president Donald Trump.

"Ik ben fier om mijn vriend Joe Biden te steunen als president van de Verenigde Staten", zo kondigt Barack Obama aan dat hij zich achter de campagne van zijn voormalige vicepresident schaart. Mijn keuze voor Biden als vicepresident was een van de beste beslissingen die ik ooit heb genomen, zei Obama. Hij herinnerde eraan dat Biden een belangrijke rol speelde bij het economisch herstel na de crisis van 2008 en de strijd tegen uitbraak van het ebolavirus enkele jaren later. 

Een verrassing is dat niet: Obama en Biden hebben acht jaar lang heel goed samengewerkt en het is ook gebruikelijk dat een president zijn vicepresident steunt als die een gooi doet naar het Witte Huis. Obama heeft nog altijd een grote populariteit en wil die nu in de schaal werpen om Biden naar de nominatie en naar naar het presidentschap te stuwen. 

Eerder op de dag had senator Bernie Sanders, een rivaal van Biden bij de Democratische voorverkiezingen, ook al zijn steun uitgesproken voor de koploper bij de Democraten. Vorige week had Sanders zijn campagne stopgezet na een nederlaag bij de voorverkiezingen in de staat Wisconsin.

Donald Trump is de gevaarlijkste president in de recente geschiedenis van ons land

Senator Bernie Sanders

"Ik vraag alle Amerikanen, elke Democraat, elke onafhankelijke en zelfs een aantal Republikeinen om de handen in elkaar te slaan en uw campagne te steunen", zo zei Sanders in een videoboodschap. Hij noemde de Republikein Donald Trump zelfs "de gevaarlijkse president in de recente geschiedenis van ons land". Joe Biden bedankt Sanders voor zijn steun.

Opvallend was ook de lof die Obama Sanders toezwaaide in zijn tweet, al zijn wij het niet altijd eens geweest, gaf de ex-president toe. Obama wil duidelijk de Democratische partij herenigen na de soms bitsige voorverkiezingen en debatten. 

De snelle beslissing van Sanders om zich achter Biden te scharen, kan veel verschil maken. Vier jaar geleden duurde het tot juni en juli vooraleer Sanders zich achter de toenmalige presidentskandidaat Hillary Clinton schaarde. Dat gebeurde toen duidelijk zonder veel enthousiasme en veel kiezers van Sanders zouden bij de uiteindelijke verkiezingen of niet gaan stemmen zijn of voor Trump gestemd hebben. Trump won de verkiezingen in noordelijke industriestaten zoals Wisconsin en Michigan waar de Democraten normaal sterk staan. 

Bij Clinton en veel Democraten is er daar nog altijd veel wrok over en Sanders wil blijkbaar niet het verwijt krijgen dat hij Trump helpt. Toch zitten Sanders en Biden niet op dezelfde lijn. Als zelfverklaard socialist vertegenwoordigt Sanders de linkervleugel van de Democratische partij. Biden is meer de kopman van het centrum of het meer conservatieve deel van die partij. Toch wil Biden Sanders nu ook betrekken bij het beleid en niet enkel bij de campagne. 

Herbekijk de journaalreportage over de stand van de voorverkiezingen voor de Democraten in de VS:

Videospeler inladen...

Meest gelezen