Videospeler inladen...

Bosbranden rond kerncentrale van Tsjernobyl grotendeels geblust, zeggen Oekraïense autoriteiten

De grote bosbranden in de buurt van de kerncentrale van Tsjernobyl zijn grotendeels onder controle. Dat melden althans de Oekraïense autoriteiten. Gisteren was er ongerustheid ontstaan omdat de branden dicht bij de kerncentrale en een opslagplaats voor radioactief afval waren gekomen.

De bosbranden woeden er al sinds vorige week en dat is niet zonder risico, want de gronden zijn er nog radioactief besmet na de kernramp van 1986. Bij eerdere bosbranden in 2015  was er al eens een verhoogde radioactiviteit gemeten. Oekraïne laat weten dat er ook nu een lichte verhoging van het radioactieve cesium 137 is vastgesteld, maar dat alles onder de normen blijft.

De branden zelf zouden momenteel onder controle zijn. Zo zou er geen vuur meer zijn op dit moment, alleen nog smeulende bosgrond. De honderden brandweerlui die al dagen tegen het vuur vechten, werden de afgelopen uren ook wat geholpen door regenweer.

De Oekraïense regering blijft de situatie evenwel van nabij volgen, belooft president Zelenski. Hij houdt vandaag beraad over de situatie in Tsjernobyl en belooft openheid. Verschillende specialisten in de zone vonden de voorbije dagen dat de Oekraïense overheid de impact van de bosbranden minimaliseerde. 

Bekijk de beelden van de brand in de journaalreportage:

Videospeler inladen...

Vanaf 15 april zendt Canvas zowel "Chernobyl" als "In de ban van Tsjernobyl" uit. De beide programma's kunt u nadien ook via VRT NU bekijken.

Meest gelezen