Brits bedrijf doet bod op tweede Sea King en hoopt toestel vliegklaar te krijgen

Het Britse bedrijf Historic Helicopters heeft een nieuw bod gedaan op een tweede Sea King helikopter: toestel RS02. Historic Helicopters bood eerder al op toestel RS04. De Britten willen de vroegere reddingshelikopters uit Koksijde restaureren en klaar krijgen voor airshows. 

De kans dat we de legendarische Sea King nog eens kunnen zien rondvliegen is weer wat groter geworden. Het Britse bedrijf Historic Helicopters heeft nu ook op een tweede reddingshelikopter een bod gedaan. Het bedrijf wil de toestellen opknappen om ze opnieuw te laten vliegen op airshows.

Het was Brecht Vandecasteele,  één van de ex-bemanningsleden van de Sea King, die contact opnam met het bedrijf om te voorkomen dat de helikopters ontmanteld zouden worden voor hun onderdelen. Historic Helicopters deed eerder al een bod op toestel RS04, maar nu dus ook op RS02.

Zo'n toestel dat nog vliegt, dat is toch iets anders dan eentje die een museum stof staat te verzamelen.

ex-bemanningslid Brecht Vandecasteele

Brecht Vandecasteele hoopt van harte dat minstens één helikopter kan worden gered: "Ik hoop vooral op duidelijkheid. Als een andere organisatie een hoger bod doet, dan is dat zo. Dan zullen we ons daarbij neerleggen. Al zou het natuurlijk leuker zijn om zo'n toestel weer te kunnen opknappen. De Sea King is een icoon van de Belgische kust. Drie generaties mensen hebben dat toestel gekend. Mensen van 60 hebben het nog zien rondvliegen, maar evengoed jongeren van 15. In totaal zijn er met de Sea Kings 1.700 mensen gered. Het zou een mooi eerbetoon zijn aan de crews die er mee gevlogen hebben en aan de mensen die er mee gered zijn om minstens één helikopter in de lucht te houden. Dat is toch nog altijd anders dan een exemplaar dat in een museum stof staat te verzamelen." 

Museumstukken

Defensie had in totaal vijf Sea King toestellen. Twee ervan gingen als museumstuk naar het Defensiemuseum en de gemeente Koksijde. Een derde wordt gebruikt als studiemateriaal door de luchtvaartschool in Oostende. Eind deze maand bekijkt Defensie wie het hoogste bod heeft gedaan en de twee overige toestellen dus mag kopen.

Meest gelezen