Coronavirus bemoeilijkt ook de strijd tegen de sprinkhanenplaag in Oost-Afrika

Het Rode Kruis waarschuwt opnieuw voor dreigende voedseltekorten in het oosten van Afrika. Aanleiding is opnieuw een plaag van sprinkhanen die de oogsten kaal vreten. Er zouden daar 20 miljoen mensen bedreigd worden door voedselonzekerheid. De strijd tegen de sprinkhanen wordt bemoeilijkt door de epidemie met het coronavirus.

Enkele maanden geleden doken de sprinkhanen al massaal op. Er werd toen gesproken over de grootste plaag in meer dan een kwarteeuw. Nu zou een tweede golf van sprinkhanen over Oost-Afrika razen en die zou twintig keer zo groot zijn als de vorige. Gevreesd wordt dat er tegen het oogstseizoen in juni en juli nog een derde golf van sprinkhanen zou opduiken.

Het Internationale Rode Kruis waarschuwt nu opnieuw en vreest dat 20 miljoen mensen in voedselonzekerheid terecht dreigen te komen. De strijd tegen de plaag wordt nu ook bemoeilijkt door de corona-pandemie. Zo zijn veel vliegtuigverbindingen stilgelegd en is het moeilijker om hulp ter plekke te krijgen. Bovendien zijn vliegtuigen nodig om de sprinkhanen vanuit de lucht te verdelgen. 

De Verenigde Naties hebben de geplande hulp voor de landen in Oost-Afrika verdubbeld naar 153 miljoen dollar. Tot nu toe is slechts iets meer dan 110 miljoen dollar toegezegd door de lidstaten. 

Het gaat onder meer om Somalië, Ethiopië, Eritrea, Zuid-Soedan, Oeganda, Djibouti, Kenia, Tanzania en Congo. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen