Radio 2

"Dat is echt niet leuk!": Amélie (6) uit Gelrode wijst overtreders van coronaregels terecht in filmpje

Amélie, een zesjarig meisje uit Gelrode bij Aarschot, heeft het niet begrepen op de mensen die de regels tegen corona niet respecteren.  In een filmpje op Facebook fulmineert ze tegen de overtreders. "Is dat nu echt zo moeilijk?", vraagt ze zich  verontwaardigd af. "Jullie moeten het goede voorbeeld aan ons geven en wij niet aan jullie!", voegt ze er geërgerd aan toe.

"Ik denk dat wij eens moeten babbelen", zo begint Amélie in haar filmpje op Facebook. De toon is onmiddellijk gezet. Amélie staat in een bos, vlak bij haar woning in Gelrode. Ze spreekt duidelijk en vlot. Ze heeft foto's op Facebook gezien van mensen die te dicht bij elkaar staan. Onder meer van wielertoeristen in Scherpenheuvel. Dat maakt haar "kwaad en verdrietig".

School en turnen

Amélie vreest dat door de lakse houding van sommige mensen de coronacrisis nog langer zal aanslepen. "Ik vind dat niet leuk", zei ze deze middag op Radio 2 Vlaams-Brabant, "want dan moet ik langer thuisblijven en langer wegblijven van school. En ik kan ook niet gaan turnen." Amélie wijst ook op de gevolgen van een onverschillige houding. "Dat maakt het moeilijker voor de dokters en de verpleegsters!", zegt ze. 

Honderd likes

"Het filmpje op Facebook ontstond bijna als een grap", zegt Titiana, de mama van Amélie.  "We hebben dat gewoon met mijn gsm opgenomen in het bos in onze buurt. Amélie hoopte dat ze honderd likes zou krijgen en dat de mensen zouden luisteren.  In het begin, toen alles nog beperkt was tot China, was mijn dochtertje niet echt bezig met die coronacrisis. Ze schrok toen haar school plots dicht ging. Wanneer ze hoorde dat een meisje van twaalf was gestorven, begreep ze dat niet alleen oudere mensen aan het virus stierven." 

In je kot blijven

Op het einde van het gesprekje met Radio 2 Vlaams-Brabant herhaalde Amélie nog eens duidelijk wat de mensen moeten doen: "De regels respecteren, anderhalve meter afstand bewaren en zo veel mogelijk in hun kot blijven."

Meest gelezen