2020 Pierre Crom

Beveren, Sint-Gillis-Waas en Stekene werken samen bij grenscontroles met Nederland: "We moeten maar weinig mensen terugsturen"

Beveren, Sint-Gillis-Waas en Stekene werken samen om de grenscontroles met Nederland beter op te volgen. De controles zijn strenger geworden en dat levert goede resultaten op. "Het aantal mensen dat teruggezonden wordt is minimaal. Het gaat maar om enkele per dag", vertelt burgemeester van Stekene Stany De Rechter (Open Vld).

Door de coronamaatregelen mag je niet zomaar de grens over met Nederland. Dat kan enkel als dat nodig is voor je werk, of in het geval van co-ouderschap of om hulpbehoevende mensen te helpen. Maar nog steeds proberen mensen toch een grens over te steken ook als dat niet echt noodzakelijk is. De gemeenten Beveren, Sint-Gillis-Waas en Stekene slaan de handen in elkaar en werken samen om de grens met Nederland te beschermen. Het aantal overtredingen valt daardoor zeer goed mee.

Het aantal mensen dat teruggestuurd werd is minimaal en er zijn ook weinig mensen geverbaliseerd. Dus de controles werken.
Burgemeester van Stekene Stany De Rechter (Open Vld)

Op ongeveer een maand tijd zijn er 300 pv's uitgeschreven voor auto's die een niet-essentiële verplaatsing deden. Vaak zijn dat mensen die gewoon boodschappen willen gaan doen in Nederland. Er zijn ook een 100-tal fietsers teruggestuurd.  "Het aantal mensen dat teruggestuurd werd is minimaal en er zijn ook weinig mensen geverbaliseerd. Dus de controles werken", legt burgemeester Stany De Rechter (Open Vld) uit. "Vorige week is de controle nog verscherpt op kleine wandel- en fietspaden en dat gaan we ook zo houden."

Permanente bewaking

"Er zijn controles op 2 overgangen, in de Stroperstraat en in Koewacht", legt burgemeester Stany De Rechter (Open Vld) uit. "Die worden permanent bewaakt en soms zijn er ook mobiele patrouilles. Dat werkt, want sinds de start van de grenscontroles zijn er enkele honderden fietsers teruggezonden aan de grens. Het gaat dan telkens om 1 of maximum 2 personen die voor een niet-essentiële verplaatsing de grens over wilden. Daar zijn geen pv's voor uitgeschreven."

De gemeente had al op voorhand een persmededeling gedaan om de verstrenging van de grenscontroles aan te kondigen. Dat lijkt reizigers toch te hebben ontmoedigd. "We gaan dan ook blijven controleren naar de toekomst toe. Het aantal mensen dat teruggestuurd werd is minimaal en er zijn ook weinig mensen geverbaliseerd. Het werkt dus", verduidelijkt burgemeester Stany De Rechter.

kasto80

Meest gelezen