Hogeschool Vives

Hogeschool Vives ontwikkelt hulpmiddel om huidproblemen door het gebruik van mondmaskers te voorkomen

De West-Vlaamse hogeschool Vives heeft een nieuw hulpmiddel ontwikkeld dat huidproblemen door het gebruik van mondmaskers moet voorkomen. Nogal wat zorgverleners hebben immers last van wondjes die ontstaan door de druk en de wrijving van hun mondkapje op hun gezicht.

De "earbuddy's" zorgen ervoor dat de elastiekjes van de mondmaskers de vorm van het gezicht aannemen, waardoor de druk en de wrijving op het gezicht verdwijnen. "Het gaat echt om een klein hulpstukje", zegt Veerle Demey van hogeschool Vives. "Het is gemaakt uit kunststof en wordt aan de achterzijde van het hoofd bevestigd. De elastiekjes van de mondmaskers kunnen daarop inhaken. Er zijn ook verschillende standjes, zodat zowel mensen met een groot als die met een klein hoofd het hulpmiddel kunnen gebruiken."

Uitgedeeld aan zorginstellingen

Er zijn al 10.000 van die "earbuddy's" gemaakt en uitgedeeld aan zorginstellingen in West- en Oost-Vlaanderen. Ook alle zorgstudenten van Vives hebben er eentje gekregen. De hogeschool doet ook een oproep aan scholen die een lasercutter hebben, omdat zij kunnen helpen om "earbuddy's" te maken. Eerder ontwikkelden ze bij Vives ook al een gelaatsscherm en een deurklink die je zonder handen kan openen.

Meest gelezen