Japans ziekenhuispersoneel mag ontsmetten met sterkedrank, maar alleen als die genoeg alcohol bevat

Het Japanse ministerie van Gezondheid raadt medisch personeel aan om uiterst sterke alcoholische dranken te gebruiken als zich een tekort aan ontsmettingsmateriaal voordoet. Het alcoholgehalte moet wel tussen de 70 en 83 procent liggen. Whisky, calvados of cognac halen die percentages meestal niet. 

In Japan lijkt het coronavirus zich nu snel te verspreiden. In het land zijn nu al 109 mensen overleden aan de ziekte en de ziekenhuizen zetten zich schrap. De vrees daarbij is dat er op korte tijd onvoldoende materiaal voor ontsmetting zou zijn. 

Als dat zo zou zijn, raadt het ministerie van Volksgezondheid aan om sterkedrank te gebruiken om de handen te ontsmetten. Maar de brief bevat tegelijk ook een waarschuwing. Zo zou een alcoholgehalte van 70 tot 83 procent nodig zijn om het virus te doden. 

Probleem is dat de meeste dranken dat niveau niet halen. Enkele een aantal sterke wodka's zouden dat wel doen. De meeste whisky's, calvados, cognac of rhum halen doorgaans percentages van 40 tot 50. Traditionele Japanse dranken zoals sake (20 procent) of shochu (20-40 procent) zelfs minder en zijn dus in dit geval niet geschikt. 

Meest gelezen