Radio 2

Lenn en zijn mama maken honderden hartjes en vlinders uit keramiek. "Gratis op te halen aan de draad (voor ons huis)" 

De 10-jarige Lenn uit As helpt zijn mama Kristel Houben met het maken van 'hartjes onder de riem' en 'knuffelvlinders' uit keramiek. Het duo werkte de voorbije week honderden exemplaren af die voorbijgangers gratis konden afhalen aan de draad voor hun huis. “Wandelaars of toevallige passanten mogen zo'n hangertje meenemen, als  stimulans voor zichzelf of als geschenkje voor een dierbare”, vertelt Kristel, die ook kleuterjuf is.

De nieuwe lading van wel 90 geglazuurde hangertjes, die gisteren aan het hek hing te pronken, was in een mum van tijd weggeplukt. “De reacties zijn overweldigend”, geeft Kristel toe. “De keramieken kunstwerkjes waarin boodschappen zoals ‘knuffel’ en ‘be safe’ gegraveerd staan, worden blijkbaar vooral meegenomen als verrassing voor iemand anders. Sommige mensen lieten mij weten een hangertje in de brievenbus van hun oma te hebben gestopt, anderen gaven er eentje aan een medewerker uit de zorgsector. Maar je mag er evengoed eentje meenemen als opkikker voor jezelf, natuurlijk!” 

(Lees verder onder de foto)

Radio 2

Lenn en zijn mama kregen al heel wat nieuwe verzoekjes of bestellingen. “Maar het is helaas een tijdrovende klus”, legt Kristel uit. “Met veel geduld werken we aan een reeks nieuwe exemplaren” Gelukkig heeft de kleuterjuf, wiens hobby keramiek is, een geschikte oven in huis. “En ik beschik over de juiste klei en genoeg glazuur. Eerst maken we de vormpjes, een taakje waar Lenn mij goed bij kan helpen. Voor de figuurtjes van klei in de oven gaan, moeten ze een paar dagen drogen. Daarna wordt het geheel 24 uur lang gebakken op een temperatuur van 1.500 graden. Lenn en ik brengen vervolgens een laagje glazuur aan, waarna de vormpjes een laatste keer in de oven verdwijnen.”

90 nieuwe geglazuurde hangertjes waren gisteren in een mum van tijd weggeplukt

Kristel Hauben

De mosterd voor het idee haalde Kristel in Nederland. “Een keramiste die ik ken was een gelijkaardige actie gestart. Intussen weet ik dat er ook mensen in Genk, Oudsbergen en Neeroeteren het initiatief hebben overgenomen, heerlijk toch?” Tenslotte stelt Kristel dat mensen het extra bijzonder vinden dat haar zoontje Lenn een handje toesteekt. “Hij vindt het zelf natuurlijk ook fijn om mensen in deze bizarre tijden op te vrolijken", zegt ze. "Fietsers en wandelaars maken speciaal een extra ommetje om ons huis in de Karel Theunissenlaan, dat landelijk gelegen is, te passeren. Iedereen kan nu immers een extra ‘keramieken’ knuffel gebruiken!”  

 
Radio 2

Meest gelezen