"Tour De France start op 29 augustus", Belgen verplaatsen zich meer dan in begin van coronamaatregelen

De Tour De France zal dit jaar plaatsvinden van 29 augustus tot 20 september. Dat is aan Sporza bevestigd door een goede bron. Ondertussen blijkt dat de Belgen zich meer verplaatsen dan aan het begin van de coronamaatregelen. De afgelopen 24 uur zijn 262 nieuwe corona-overlijdens gemeld in België, het merendeel in de woonzorgcentra. Volg hier alle updates over het coronavirus.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u eerst de cijfers. Daaronder het belangrijkste nieuws dat we steeds bovenaan proberen te houden. Lees daaronder de laatste updates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Belgen verplaatsen zich meer buiten eigen gemeente dan bij begin coronamaatregelen

Belgen maken meer verplaatsingen buiten hun eigen gemeente dan bij het begin van de coronamaatregelen. Dat blijkt uit gegevens van de telecomoperatoren. Op Pasen was er bijvoorbeeld een duidelijke piek te meten.

De telecomoperatoren achterhaalden dit door de (geanonimiseerde) gegevens van alle mobiele telefoons samen te analyseren. Drie weken geleden, bij het begin van de maatregelen gebeurde dat al eens. In vergelijking met toen zijn er nu ongeveer 10 procent meer verplaatsingen in de week. Op Pasen lag het cijfer 30 procent hoger.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is naar eigen zeggen niet verbaasd over de cijfers. "Na een lange winter wil iedereen naar buiten met het mooie weer", zegt ze in "Het Journaal". "Het is wel gevaarlijk als mensen geen afstand houden. Dat zouden we kunnen terugzien in de cijfers. Dat zou spijtig zijn voor de inspanningen die de meesten doen."

Lees en bekijk meer in dit artikel:

Tour De France zal plaatsvinden van 29 augustus tot 20 september

Tour De France zal dit jaar plaatsvinden van  29 augustus tot 20 september. Dat meldt de Franse krant Dauphiné Libéré en het nieuws is door een goede bron bevestigd aan Sporza. 

Viroloog Marc Van Ranst: "Nog berekeningen aan het maken over impact van opening scholen op epidemie"

Wanneer de scholen weer open zouden kunnen gaan, is momenteel nog niet duidelijk. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst, die in de commissie zit die ons uit de coronaamtregelen moeten leiden. "Er worden nu nog berekeningen gemaakt om te kijken wat de impact zou zijn op het verloop van de ziekte. De vakbonden willen graag dat alle leerkrachten worden getest op immuniteit. Maar wat willen ze met die resultaten doen? Enkel de leerkrachten die immuun zijn, laten lesgeven? Dat gaat tegenvallen. Dan kan je de scholen nog een paar jaar dicht houden."

Morgen zal de Nationale Veiligheidsraad beslissen of en tot wanneer de huidige maatregelen worden verlengd. De optie van 3 mei werd al bij de vorige Veiligheidsraad uitgesproken, maar wat nu Frankrijk naar 11 mei is gegaan? "Wij zijn Frankrijk niet en moeten dat land ook niet volgen. Maar als het regent in Parijs, druppelt het in Brussel. Dat zal zeker invloed hebben. Het zijn de politici die de keuze moeten maken."

Videospeler inladen...

Viroloog Marc Van Ranst: "Wij proberen onmogelijke te doen, dom dat we mogelijke coronadoden meetellen in cijfers"

Ons land staat vrij hoog als het gaat over het aantal doden door corona. Dat komt vooral omdat wij ook de mogelijke coronadoden én de doden in het woonzorgcentrum meetellen, wat in de meeste andere landen niet doen. "In woonzorgcentra sterven sowieso veel mensen, nu krijgen die bijna allemaal het label "mogelijk corona" en worden ze bij onze cijfers geteld", zegt viroloog Marc Van Ranst in "De afspraak". "Dat is dom. Wij proberen het onmogelijke te doen. We hebben 104 ziekenhuizen, die rapporteren goed de cijfers. Maar we hebben ook 1.500 woonzorgcentra. Daarvan rapporteren er sommige, anderen niet."

Eigenlijk moet je kijken naar de oversterfte, zegt Van Ranst. Oftewel: hoeveel mensen zijn er in een bepaalde maand meer gestorven dan gemiddeld die maand? "Dat is bij ons in dezelfde lijn als de andere landen, zelfs iets minder."

"Internationaal krijg ik vragen over onze cijfers", zegt Van Ranst. "Maar als wij dezelfde weg aan het opgaan zijn als Italië en Spanje, dan is het wel vreemd dat het zo rustig is op onze intensieve zorg-afdelingen."

Videospeler inladen...

Nathalie Muylle (CD&V): "Met adviezen naar Veiligheidsraad voor welzijn van mensen"

Minister van Werk en Economie Nathalie Muylle (CD&V) geeft aan dat er morgen enige versoepeling van de lockdownmaatregelen voor de doe-het-zelfzaken en de tuincentra mogelijk is. Ze heeft naar eigen zeggen 60 pagina's vragen gekregen waarmee ze morgen naar het crisiscentrum gaat, dat de Nationale Veillgheidsraad adviseert. "Er zullen wat zaken naar de Veiligheidsraad moeten die moeten zorgen voor het welzijn van de mensen", zegt Muylle in "Terzake". "Dat gaat dan over: kunnen we dingen doen in huis, kunnen we in onze tuin iets doen?"

"Als we morgen verlengen, moeten mensen die weken ook doorkomen", aldus Muylle. "Het zal misschien belangrijk zijn om dit op een creatieve manier te doen, voor het welzijn." Let wel: zelf beslist Muylle niets, maar ze geeft wel aan in welke richting het gaat. "Ik denk dat we maatregelen kunnen voorstellen die ervoor kunnen zorgen dat mensen de periode die ze nog thuis zijn goed door kunnen komen." 

Videospeler inladen...

Kaap van twee miljoen vastgestelde besmettingen wereldwijd komt naderbij

De coronapandemie heeft bijna de kaap van twee mijoen besmettingen wereldwijd bereikt, zo blijkt uit de statistieken om 20 uur. Volgens de interactieve kaart van de Johns Hopkins-universiteit hebben over de hele wereld 1.949.210 mensen het nieuwe coronavirus opgelopen. Worldometer.info gewaagt van 1.980.793 infecties.

Johns Hopkins spreekt van 123.348 dodelijke slachtoffers over de hele wereld, Worldometer van 125.018 sterfgevallen. Worldometer.info telde 465.899 genezingen, Johns Hopkins zag 467.818 patiënten genezen.

Angèle ook op affiche wereldwijd benefietconcert dat Lady Gaga nu zaterdag organiseert

Ook onze Belgische Angèle zal nu zaterdag te zien - en te horen - zijn op het grootse online benefietconcert "One World: Together At Home", dat Lady Gaga organiseert ten voordele van al het zorgpersoneel dat wereldwijd de coronacrisis bestrijdt. Ook wereldsterren als Paul McCartney, Elton John, Eddie Vedder en Chris Martin staan op de lijst. Het concert zal live te volgen zijn. Meer informatie vindt u op deze site

©CPU - Ymke Dirikx

"Beloofde ondersteuning in woonzorgcentra is er nog altijd niet"

Paul Cappelier van de Belgische federatie voor zorgkundigen trekt andermaal aan de alarmbel over de coronacrisis in de woonzorgcentra. Uit een nieuwe enquête in opdracht van zijn federatie blijkt dat 67 procent van de zorgkundigen nog altijd geen opleiding heeft gekregen over hoe om te gaan met coronapatiënten en met beschermingskledij. "De beloofde ondersteuning is er nog altijd niet", klaagt hij aan in "Terzake".

De benodigde expertise ontbreekt, aldus Cappelier, en die zit bij de ziekenhuishygiënisten. Cappelier heeft hen naar eigen zeggen allemaal opgebeld tijdens het paasweekend, en niemand was beschikbaar. "Het is hoogdringend dat de experts naa de woonzorgcentra komen om ondersteuning te geven", zegt hij.

Videospeler inladen...

Oostenrijk versoepelt deel van coronamaatregelen, deze Belgische vrouw die in Wenen woont, neemt u mee op pad

Oostenrijk versoepelt vandaag een deel van de corona-maatregelen. Duizenden winkels zijn weer open, onder voorwaarden wel. Er mogen maar een beperkt aantal klanten tegelijk binnen en iedereen moét een mondmasker dragen. Een Belgische vrouw die al 20 jaar in Wenen woont, vertelt hoe het gaat:

Videospeler inladen...

Meest gelezen