WHO duidt Luikse luchthaven aan als internationaal verdeelcentrum van medisch materiaal in de strijd tegen corona

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de luchthaven van Bierset, bij Luik, aangeduid als een van de acht luchthavens die in de toekomst vrachten van medisch materiaal moet afhandelen. De Luikse luchthaven zal zo instaan voor de verdeling van bijvoorbeeld mondmaskers, testkits en beademingsapparatuur. Naast Luik krijgen nog zeven andere luchthavens wereldwijd die opdracht, in onder andere China, Zuid-Afrika en Maleisië. Op die manier wil de WHO in heel de wereld elke maand zo'n 100 miljoen medische maskers en handschoenen en 25 miljoen beademingstoestellen verdelen in de strijd tegen het coronavirus.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft wereldwijd acht luchthavens aangeduid om in de toekomst vrachten van medisch materiaal af te handelen in de strijd tegen het coronavirus. Het gaat om een luchthaven in China en een in Zuid-Afrika, maar ook in Panama, Maleisië, de Verenigde Arabische Emiraten, Ghana en Ethiopië. De achtste? Dat is de luchthaven van Bierset bij Luik, hier in België. 

De WHO heeft nu dus optie genomen op die acht luchthavens, zodat het Rode Kruis en hun andere partners er gebruik van kunnen maken. Vanuit die luchthavens zullen elke maand zo'n 100 miljoen medische maskers en handschoenen en 25 miljoen ademhalingsapparaten verdeeld worden.

Bert Selis, commercieel directeur van de luchthaven van Luik, geeft een woordje uitleg in "De ochtend": "De WHO heeft een verwachting van de grootste noden opgesteld, en zo een duidelijke goederenstroom geïdentificeerd die aangeleverd zal moeten worden de komende weken en maanden. Zo zijn ze bij Luik uitgekomen." 

Waarom is de luchthaven van Luik dan zo geschikt? "Er is sowieso al een grote capaciteit beschikbaar en we kunnen extra chartervluchten inleggen", legt Selis uit. ''Er is een grote flexibiliteit mogelijk. Vorige week hebben we bijvoorbeeld ook een extra loods opengedaan om humanitaire chartervluchten te kunnen verwelkomen."

We verwachten extra vluchten die dag en nacht, tijdens de week en het weekend zullen gebeuren, zolang de crisis blijft.

Bert Selis, commercieel directeur van de Luikse luchthaven

"De bestaande activiteiten die naar Afrika en China gaan zullen intensiever worden", gaat hij verder. "We verwachten extra vluchten die dag en nacht, tijdens de week en het weekend zullen gebeuren, zolang de crisis in bepaalde delen van de wereld blijft lopen."

De WHO maakt een voorlopig budget vrij van 280 miljoen dollar: "Enerzijds gaat de WHO zelf vliegtuigen in dienst nemen die tussen de verschillende hubs zullen rondvliegen. Anderzijds gaan ze vrachtcapaciteit kopen op bestaande lijnen, en loodscapaciteit verzekeren in die hubs", vertelt Selis.

Tijdens de afgelopen weken zijn er al een aantal grote leveringen van miljoenen mondmaskers aangekomen op de luchthaven van Bierset.

Meest gelezen