Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

McDonald's verontschuldigt zich voor bordje met "zwarten niet toegelaten" in restaurant in China

De Chinese afdeling van de hamburgerketen McDonald's heeft verontschuldigingen aangeboden nadat een restaurant in Guangzhou Afrikaanse migranten de toegang had verboden. Veel Afrikanen in China klagen over fors toegenomen racisme en discriminatie uit vrees voor verspreiding van het coronavirus.

Aanleiding was een foto op sociale media van een bordje aan de ingang van een restaurant van McDonald's in de zuidelijke havenstad Guangzhou (Canton), niet ver van Hongkong. Daarin werd gewaarschuwd dat "zwarten voortaan niet toegelaten zouden worden in het restaurant om gezondheidsredenen". 

McDonald's zegt nu dat dit niet kan en ingaat tegen de filosofie van het bedrijf. Het restaurant in kwestie is voorlopig gesloten en de keten heeft verontschuldigingen aangeboden aan de Afrikaanse gemeenschap. 

Het gaat echter niet om een alleenstaand geval. De voorbije week is er grote onrust bij de talrijke Afrikaanse immigranten in China en vooral dan in het zuiden in steden zoals Guangzhou. Die zouden massaal uit hun appartement worden gezet door eigenaars en krijgen geen onderdak meer in hotels uit vrees dat ze het coronavirus zouden verspreiden. Afrikanen zouden ook willekeurig en verplicht getest worden en slapen nu vaak op straat omdat ze geen onderdak meer vinden. Overigens zouden slechts iets meer dan honderd Afrikanen in Guangzhou besmet zijn. Daar wonen officieel iets meer dan 4.500 immigranten uit Afrika. 

"Schending van mensenrechten door China"

Er sluimert al langer ongenoegen bij veel Chinezen over Afrikanen in hun land. Die klagen al lang over discriminatie en racisme en de voorbije jaren was hun aantal overigens al fors gedaald. 

De rel rond McDonald's komt erg ongelegen voor China. De Volksrepubliek profileert zich graag als het land dat de coronacrisis te boven is gekomen en nu andere landen -vooral dan in Afrika- helpt om hetzelfde te doen. Een twintigtal Afrikaanse landen zouden evenwel een nota voorbereiden waarin discriminatie van hun landgenoten in China aan de kaak zou worden gesteld. Volgens het Franse persbureau AFP zou daarin uitdrukkelijk gesproken worden over "schending van de mensenrechten door China". 

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dan weer de Afrikaanse ambassadeurs bij zich geroepen en belooft dat beperkende maatregelen tegenover migranten zullen herroepen worden, tenzij die positief worden getest. Peking roept de Afrikaanse ambassadeurs ook op om "in hun eigen land de objectieve waarheid te vertellen op een rationale manier". Veel Afrikaanse landen zijn voor investeringen erg afhankelijk geworden van China. Tegelijk verwijt China de Verenigde Staten dat die de relaties van Peking met Afrikaanse staten willen ondermijnen. 

Meest gelezen