Minder pv's in provincie Antwerpen voor overtreden coronamaatregelen in vergelijking met vorig weekend

In de provincie Antwerpen zijn er dit paasweekend minder pv's in verband met de coronamaatregelen uitgeschreven dan in het eerste weekend van de paasvakantie. Nu waren het er 670, zo'n 100 minder dan een week geleden. Het gaat voornamelijk over overtredingen als samenscholen, bbq's en niet-essentiele verplaatsingen.

Vorig weekend ging het nog om 744 pv's, nu 670. "Dat zou erop kunnen wijzen dat we met z'n allen de maatregelen beter naleven", zegt Antwerps gouverneur Cathy Berx. "En dat is heel belangrijk, want elke persoon die de maatregelen niet naleeft betekent niet alleen een gevaar voor zichzelf, maar ook voor de hele volksgezondheid. Dat is onaanvaardbaar gedrag. Daarnaast is het ook van kapitaal belang dat er sociale controle is. We moeten elkaar vriendelijk maar kordaat aanspreken op foutief gedrag." 

Cijfers vertekenend beeld?

Maar geven die cijfers wel de realiteit weer? Het zou best kunnen dat agenten in sommige politiezones minder snel verbaliseren maar wel sensibiliseren en waarschuwen. In de stad Antwerpen bijvoorbeeld zijn er 60 procent minder pv's opgesteld. "Dat is inderdaad een grote daling, dat geef ik toe", aldus Berx. "Maar ook daar weten ze uit de dagelijkse overlegrondes hoe belangrijk het is dat mensen de maatregelen naleven. Ook daar worden mensen volop aangesproken en gecontroleerd."

Of de cijfers dit weekend misschien lager zouden kunnen liggen omdat meer mensen stiekem privéfeestjes geven? "Dat durf ik te betwijfelen", aldus Berx. "Want ook op zulke zaken wordt heel alert gereageerd. Men probeert te achterhalen of er ergens zulke feestjes zijn. Als agenten bijvoorbeeld veel auto's zien staan op een oprit of als men geluid hoort, zullen ze zeker ingrijpen."

"De politie is massaal op de baan en de agenten doen heel erg hun best om te controleren of de maatregelen nageleefd worden. Maar het belangrijkse is dat mensen hun gedrag aanpassen omdat ze zelf overtuigd zijn van het belang van de maatregelen", besluit Berx.

 

 

Meest gelezen