Foto voor alle duidelijkheid van vorig jaar.

Natuur en landbouw hebben nu al onder de droogte te lijden

Het heeft al een paar weken nauwelijks geregend en daardoor is de zandgrond in de Kempen flink uitgedroogd. Landbouwers moeten hun velden nu al beregenen. De pompen om water uit de grond te trekken en de sproeitoestellen zijn dit jaar dus erg vroeg opgesteld want normaal moeten de velden pas tegen de zomer extra water krijgen.

Om velden te beregenen pompen de landbouwers grondwater op. Dat niveau staat al 3 jaar erg laag. En het ziet er naar uit dat die voorraad ook dit jaar verder wegzakt. De landbouwers maken zich zorgen. Ze vinden door de coronacrisis al weinig seizoensarbeiders en vrezen dat de droogte de gewassen op de velden kan aantasten zoals vorig jaar (foto bovenaan).

"Grondwater wordt alleen maar aangevuld in de winter. En het niveau was de voorbije maanden, zeker op verschillende plaatsen in de Kempen, nog niet opnieuw aangevuld tot op zijn normale niveau, en nu al wordt het opnieuw aangesproken. Dat is echt wel iets om ons zorgen over te maken", zegt Johan Vanden Bosch van het Nationaal Park Hoge Kempen.

Brandfase oranje

Vorige week heeft het Agentschap Natuur en Bos ook al brandfase oranje afgekondigd in een heel aantal Limburgse natuurgebieden. Door de droogte is de kans op een natuurbrand groot. Daarom gelden beperkingen voor de bezoekers en wordt extra toezicht gehouden, onder meer vanop een aantal brandtorens. Ook voor de komende  week wordt maar een beperkte hoeveelheid regen verwacht.

Meest gelezen