Google Maps

Noodkreet om mondmaskers bij Sint Oda in Pelt: "We zijn blij met elk masker dat binnenkomt"

De instellingen die mensen met een handicap opvangen, slaan een alarmkreet in volle coronacrisis. Ze zijn dringend op zoek naar mondmaskers om verdere besmettingen te voorkomen. Sint Oda in Pelt is een van de instellingen waar de nood hoog is.

Sint Oda heeft dringend bijkomende speciale mondmaskers nodig. Die zijn noodzakelijk om de 240 bewoners veilig te kunnen verzorgen. Twee bewoners van het dienstencentrum zijn al overleden, vermoedelijk na een besmetting met het coronavirus. Vier bewoners en twee personeelsleden hebben intussen positief getest. Medewerkers van de instelling zijn nu zelf op zoek gegaan naar FFP2-mondmaskers, want vandaag dreigen ze zonder te vallen. Directeur Lut Smeets zit met de handen in het haar. "De situatie is heel erg pijnlijk", zegt ze. "We zijn blij met elk masker dat binnenkomt, om zo de goede zorg te kunnen geven aan onze bewoners en om ons personeel te kunnen beschermen."

De situatie is heel erg pijnlijk. Het tekort is erg groot

Directeur Lut Smeets

Het zijn voor het personeel geen eenvoudige omstandigheden om in te werken. Zo kunnen de medewerkers geen sociale afstand toepassen bij de bewoners met een ernstige meervoudige beperking. "Zij begrijpen niet dat er afstand gehouden moet worden, en dat is voor hen ook heel beangstigend", zegt Smeets. "En afstand houden als je iemand moet verzorgen, kan natuurlijk ook niet."

Het is voorlopig nog wachten op een bestelling die uit China komt en gekeurd moet worden, maar alle hulp is welkom. Wie mondmaskers in voorraad heeft, kan contact opnemen met Sint Oda.

Meest gelezen