Projectoren bioscoop Lommel blijven draaien: "Helaas zijn films versleuteld, anders had ik zaal voor mij alleen"

Door de huidige coronamaatregelen zijn ook de cinemazalen gesloten, maar bij UGC in Lommel is er toch nog beweging. Uitbater Sigurd Thomassen loopt er nog steeds rond. Hij moet controleren of de filmprojectoren in de zalen nog draaien want die mogen niet stilvallen. Daar zijn ze niet voor gemaakt.

Het cinemacomplex in Lommel is door de huidige coronamaatregelen gesloten, maar dat wil niet zeggen dat het gebouw er donker en verlaten bij ligt. “Ik controleer regelmatig het hele gebouw en kijk dan vooral of onze projectoren nog steeds draaien, ook al is het complex gesloten,” vertelt Thomassen aan Radio 2. “Dat heeft te maken met ingebouwde batterijen die moeten kunnen blijven laden. Dus we kunnen die toestellen niet zomaar uitschakelen.”

Ondanks de werkende projectoren, is het niet zo dat er dagelijks films worden vertoond in lege zalen. “Onze films zijn digitaal versleuteld, en worden pas weer vrijgegeven wanneer we opnieuw klanten kunnen ontvangen. Helaas, want anders kon ik elke dag alleen naar een film kijken. De toestellen projecteren dus gewoon zwart beeld momenteel.”

 

Wij zijn doorgaans 365 dagen per jaar open. Onze projectoren zijn niet gemaakt om af te zetten.

Sigurd Thomassen

Eigenaardige sfeer

Voor Thomassen is het een bijzondere periode, nu het complex al zo lang dicht is. “Wij zijn een sector die 365 dagen per jaar open hoort te zijn. Wij zijn eigenlijk nooit dicht. Vandaar dat de projectoren nog steeds draaien, ze zijn niet gemaakt om af te zetten."

Thomassen is de enige die nog in het complex komt. Alle andere personeelsleden staan op tijdelijke werkloosheid. “Het is nu een beetje eigenaardig, want een leeg complex is iets wat we nooit gezien hebben. Vooral de stilte valt me erg op. Geen gezoem van frigo’s of de popcornmachine. Niets. Ook de winkel is leeg: chips en drank die binnenkort vervalt, schonken we aan Sint-Vincentiusvereniging in Lommel.”

Heropening met social distancing

Een heropening van de bioscoopzalen hangt nog niet meteen in de lucht. “We hoorden vandaag van de collega’s in Frankrijk dat ze wellicht vanaf half juli weer open mogen. Dus ik vrees dat het bij ons ook nog wel een hele tijd kan duren.”

Op de vraag of een heropening met een beperkt aantal klanten per zaal mogelijk is, is Thomassen duidelijk: “Dat kan, maar het zal vooral afhangen van de discipline van de klanten. Wij kunnen onze zalen maar voor de helft openen, zodat er voldoende ruimte is voor social distancing. Maar het is vooral aan de klanten om dan voldoende stoelen tussen te laten. En als ik zie wat er afgelopen weekend in de parken gebeurde, vrees ik ervoor.” 

Meest gelezen