3D-geprintte mondmaskers van Rien
Radio 2

17-jarige maakt spatmaskers voor moeder: "Ik wil dat ze veilig kan werken in het woonzorgcentrum"

Rien Van Roey (17) is gestart met het 3D-printen van mondmaskers. Hij wil daarmee zijn moeder helpen die in een woonzorgcentrum werkt. Samen met een vriend wil hij zoveel mogelijk spatmaskers maken voor de zorgwerkers die ze broodnodig hebben. Om aan materiaal te raken loopt er een inzamelactie. 

Afgelopen weekend werd duidelijk dat sommige mensen de ernst van de situatie niet inzien. Dat is duidelijk niet het geval bij de zeventienjarige Rien Van Roey. Hij maakt op zijn kamer spatmaskers met een 3D-printer. Die maskers zijn onder andere voor zijn moeder, die in een woonzorgcentrum werkt. Op dit moment loopt er een online inzamelactie om materiaal te kunnen kopen. "We willen ze gratis kunnen weggeven", zegt Rien.

We willen ze gratis kunnen weggeven

Rien Van Roey

3D-printen van beschermingsmaskers klinkt misschien erg moeilijk, maar dat is het niet legt Rien uit: "Ik ben op het idee gekomen via YouTube. Er bestaat een grote groep mensen die zich hiermee bezighoudt. Een bedrijf dat 3D-printers maakt, heeft een bestand online gezet met het model van het frame. Dat bestand moet je gewoon downloaden en je kan beginnen te printen. Het plastic vizier en een elastiekje moet je daar dan op monteren." 

Hartverwarmend

Pluspapa Luc Van Gorp, die zelf voorzitter is van de Christelijke Mutualiteit, was verrast toen hij zag waar Rien mee bezig was. "Ik wist wel dat er op die manier maskers geprint worden, maar ik wist niet dat Rien er ook mee bezig was. Hij wilde het pas tonen wanneer hij helemaal klaar was en hij de maskers kon weggeven." 

Volgens Luc is het niet verwonderlijk dat Rien zich op deze manier nuttig wilt maken. "Hij kent iets van techniek", begint Luc. "Bovendien werk ik bij de CM en zijn moeder in de zorg, dus hij hoort de vele verhalen van organisaties waar het nu verschrikkelijk hard werken is. Dat zal hem hebben aangezet om zelf zijn steentje bij te dragen. Dat jongeren zo hun creativiteit en kennis inzetten, vind ik hartverwarmend." 

Wil je graag meer informatie over het project van Rien of wil je hem steunen? Dan kan je terecht op deze inzamelpagina.

Meest gelezen