Groenteoverschotten op veiling worden verwerkt tot soep voor kwetsbare gezinnen

Vijf sociale organisaties uit Vlaams-Brabant en Brussel gaan zo'n 10.000 liter soep maken voor kwetsbare gezinnen in de provincie. De soep wordt gemaakt met groenteoverschotten van de veiling en van andere regionale leveranciers, die door de coronacrisis hun producten niet meer kwijt kunnen.

Door de coronacrisis zitten veilingen met heel wat voedseloverschotten. Groenten en fruit worden minder verkocht, aangezien restaurants dicht zijn. Tegelijk zijn er meer mensen die kampen met geldproblemen omdat ze bijvoorbeeld zonder werk zitten. Twee problemen die ze in Vlaams-Brabant met het project Robin Food willen aanpakken. 

Met de groenteoverschotten maken we een heerlijke soep die we bij de Sociale Kruidenier verkopen

Liesbeth Smeyers, Samenlevingsopbouw RISO Vlaams-Brabant

"We merken dat er meer en meer gezinnen aankloppen bij de Sociale Kruidenier of andere voedselhulporganisaties, terwijl er minder voedseloverschotten van de supermarkten komen", vertelt Liesbeth Smeyers van Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant. "Maar tegelijk zien we dat er grote groenteoverschotten zijn op de veiling. Wel, van die groenten maken wij nu een heerlijke soep die we zullen aanbieden bij onze Sociale Kruidenier aan een verlaagde prijs."

Fruitsap en spreads

Op korte termijn wordt er nu zo'n 20.000 liter soep gemaakt onder het merk Robin Food. Maar daar houdt het niet op, de komende maanden willen de sociale organisaties nog andere producten op de markt brengen die een oplossing bieden voor voedseloverschotten en tegelijk mensen in een kwetsbare positie toegang geven tot gezonde, duurzame voeding. "Binnenkort zullen we ook fruitsap kunnen aanbieden en ook een groentenspread voor op de boterham", zegt Smeyers. 

Meest gelezen